Farma klikova: Zaplijenjeno više od 400 iPhonea i 340 tisuća SIM kartica

Farme klikova donose klikove kojima se varaju oglašivači, šalje se spam, prikupljaju se (lažni) lajkovi, followeri i slično

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2017. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Poznato je kako neke kompanije pokušavaju kupiti klikove, lajkove i posjećenost, odnosno kako se služe tzv. farmama klikova kako bi prikazali lažne posjete na internetskim stranicama i na taj način zaradili od oglašavanja na internetu. Kako djeluju takve farme klikova najbolje možemo vidjeti na primjeru iz Tajlanda gdje je policija uhitila trojicu muškaraca i zaplijenila više od 400 iPhonea i 340 tisuća nekorištenih SIM kartica, deset računala i drugu elektroničku opremu.

Policija je izvršila raciju u jednom stanu u kojem su mislili da se nalazi lažni pozivni centar, no kada su ušli u stan iznenadili su se kada su vidjeli brojne modele iPhonea (4S, 5C i 5S) povezane s monitorima na kojima su bili otvoreni profili najpopularnije kineske društvene mreže WeChat koja ima više od 700 milijuna korisnika.

Uhićeni Kinezi policiji su priznali da su plaćeni od strane jedne kineske kompanije (nisu htjeli reći ime kompanije) koja im je dala telefone te ih plaćala više od 4 tisuće dolara mjesečno kako bi povećali njenu aktivnost, odnosno prodaju na WeChatu. Prema The Vergeu, WeChat je poznat po sličnim problemima poput spamanja korisnika i korištenja farmi klikova kako bi se na umjetan način povećao broj followera i lajkova.

Policija trenutno istražuje kako su Kinezi uspjeli prokrijumčariti toliko telefona i domoći se tako velikog broja SIM kartica, a uhićeni su optuženi za produženje boravka bez vize, rad bez dozvole, korištenje neregistriranih SIM kartica i krijumčarenje te im prijeti kazna do pet godina zatvora ili novčana kazna do tri tisuće dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti