Fauci kaže da je terapija antitijelima vjerojatno pomogla Trumpu

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci izjavio je da je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu vjerojatno pomogla eksperimentalna terapija antitijelima u liječenju od bolesti COVID-19.

Hina | 09.10.2020. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fauci je govorio o koktelu lijekova biotehnološke tvrtke Regeneron Pharmaceuticals koji sadrži monoklonska antitijela slična onima koje proizvodi ljudsko tijelo.

Postoji prilično dobra šansa da mu je puno pomoglo, rekao je Fauci tijekom intervjua za MSNBC u četvrtak.

Lijek je u trećoj fazi ispitivanja, a podaci od prošlog tjedna pokazuju da su se pacijenti s blažim oblikom bolesti brže oporavili od COVID-19 ako su ga uzeli prije nego što su razvili svoja antitijela.

U intervjuu za MSNBC Fauci je rekao da je terapija možda pridonijela "značajnoj promeni" u Trumpovu stanju, ali je upozorio da se ne naziva "lijekom", kao što je to učinio predsjednik.

Terapija navodno sprječava virus da se veže za stanice, uđe u njih i da se razmnožava te pomaže imunološkom sustavu da napadne i ubije virus.

Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, također je izjavio da je pandemija koronavirusa, koja je odnijela više od 210.000 života u SAD-u i milijun ljudi diljem svijeta, mnogo ozbiljnija od sezonske gripe.

Nema sumnje u to, rekao je Fauci nakon što je zamoljen da komentira tvit predsjednika Trumpa u kojem se ta bolest uspoređuje sa sezonskom gripom. Twitter je uklonio taj tvit. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti