FBI poziva na oprez: SAD-u prijeti 'destruktivan cyber napad'

Nakon napada na Sony Pictures, u FBI-u strahuju da sada velika opasnost od destruktivnih cyber napada prijeti brojnim američkim kompanijama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2014. / 10:25

FBI poziva na oprez: SAD-u prijeti 'destruktivan cyber napad'

U Sonyju se i dalje oporavljaju od nedavnog opasnog hakerskog napada zbog kojeg su zaposlenicima u nekim uredima morali zabraniti korištenje računala pa sada moraju koristiti papir i olovku za obavljanje svakodnevnih zadataka, a hakeri su ukrali i na torrentima objavili pet njihovih filmova. Također, domogli su se i drugih tajnih podataka sa servera ove kompanije – npr. arhive brojnih mailova zaposlenika, digitalnih kopija putovnica i kartica Angeline Jolie i Cameron Diaz, više od 700 dokumenata s lozinkama itd.

Iako trenutno nema službenih informacija o hakerima koji su napali Sony, postoji mogućnost da iza ovog velikog napada stoji Sjeverna Koreja, a posebno je zanimljivo da glasnogovornik ove zemlje pri UN-u nije htio demantirati optužbe o upletenosti Sjeverne Koreje u hakiranje Sonyjevih servera. Iz FBI-a upozoravaju kako bi ovo mogao biti tek početak te su obavijestili brojne američke kompanije kako moraju biti na oprezu jer im prijeti 'destruktivan cyber napad'. U izdanom upozorenju, FBI ne spominje direktno Sony, no govore o 'velikom hakerskom napadu na kompaniju u Hollywoodu' pa je jasno da je riječ o Sony Picturesu. 'Riječ je o prvom velikom destruktivnom cyber napadu usmjerenom protiv kompanija na američkom tlu', objavili su iz FBI-a te dodali da su slični napadi do sada zabilježeni u Aziji i zemljama Bliskog Istoka, ali nikada ne i u SAD-u.

Glasnogovornik FBI-a Joshua Campbell pozvao je sve privatne kompanije da im se obrate za pomoć u slučaju cyber napada, a na Gizmodu su komentirali kako je očito da se Amerika priprema za buduće opasne cyber napade. Inače, sličan malware s kojim su napadnuta Sonyjeva računala ranije je korišten i u destruktivnim napadima na Južnu Koreju i zemlje Bliskog Istoka te sigurnosni stručnjaci vjeruju da su te napade pokrenule Sjeverna Koreja ili Iran.

Razlog napada na Sony nije poznat, no novinari Re/codea vjeruju da bi, ako zaista Sjeverna Koreja stoji iza njega, razlog mogao biti – film. Naime, navodno je riječ o osveti za Sonyjevu podršku komediji 'The Interview' u kojem dva novinara pokušavaju ubiti Kim Jong Una, a Sjeverna Koreja film je proglasila 'sponzoriranjem terorizma i ratnim činom'. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti