Fenomenalno otkriće u CERN-u: Pronađene tri dosad nepoznate "egzotične" subatomske čestice

Novootkrivene čestice će fizičarima pomoći u shvaćanju kako se kvarkovi zajedno slažu u složene čestice.

Hina | 05.07.2022. / 17:24

Ilustracija novih pentakvarkova i tetrakvarkova (Foto: CERN)

 Znanstvenici su u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pronašli tri dosad nepoznate subatomske čestice, objavila je Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) u utorak.

LHC je 27 kilometara dugačak kružni podzemni tunel u kojemu se ubrzavaju i sudaraju subatomske čestice kako bi se ispitala njihova svojstva i otkrile nove. U LHC-u je pronađen Higgsov bozon koji se smatra važnim dijelom formiranja svemira nakon Velikog praska prije 13,7 milijardi godina, piše Reuters.

Znanstvenici CERN-a sad su objavili da su uočili novu vrstu „pentakvarka“ i prvi ikad par „tetrakvarkova“, dodajući ih na listu novih hadrona pronađenih u LHC-u.

Oni će fizičarima pomoći u shvaćanju kako se kvarkovi zajedno slažu u složene čestice.

Vuko Brigljević, znanstveni savjetnik u Institutu Ruđer Bošković Vuko Brigljević o radu na CERN-u: "Surađujemo s ljudima iz cijeloga svijeta, tu smo stvarno na fronti istraživanja"

Kvarkovi su elementarne čestice koje se kombiniraju u skupine od dva ili tri kvarka da bi tvorili subatomske čestice poput protona i neutrona.

Rjeđe se oni formiraju i u veće skupine, s četiri ili pet kvarkova – takozvane tetrakvarkove i pentakvarkove.

Što više analiziramo to pronalazimo više vrsta egzotičnih hadrona, rekao je Niels Tuning u priopćenju. Svjedočimo periodu otkrića sličnom pedesetim godinama, dodao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti