Vuko Brigljević o radu na CERN-u: "Surađujemo s ljudima iz cijeloga svijeta, tu smo stvarno na fronti istraživanja"

Vuko Brigljević, znanstveni savjetnik u Institutu Ruđer Bošković, dugi je niz godina radio na CERN-u. S njim je u razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Zimo Zimo | 06.04.2022. / 17:51

Vuko Brigljević dugi je niz godina radio na CERN-u, a s tom možda najprestižnijom svjetskom ustanovom za istraživanja na području fizike surađuje i dan-danas.

To je stvarno posebno i izvanredno iskustvo. Stvarno je privilegija moći raditi na takvom mjestu i to iz više razloga. Prvo zato što radite na problemima koji su na fronti istraživanja. U području istraživanja temeljne strukture tvari, tu smo stvarno na fronti, rekao je Brigljević.

CERN proizlazi iz spoznaje da ono što ne možemo sami – nešto što ne može ni jedna Njemačka ili Francuska – možemo zajedno. Znanstvena pitanja i tehnološka rješenja koja tamo vidimo, moći sudjelovati u njima i razvijati ih, to je fantastično. Mogućnost da surađujemo s ljudima iz cijeloga svijeta je nešto izvanredno, dodao je.

Slika nije dostupna Hardverski i softverski noviteti s logom jabuke: Apple za početak lipnja najavio novu konferenciju

Hrvatska je prije tri godine postala pridruženi član CERN-a. Brigljević je rekao da to znači da je taj elitni laboratorij time postao i naš.

To znači da su se za naše znanstvenike i inženjere otvorile mogućnosti obrazovanja i rada. Oni su dugi niz godina već radili na CERN-u, ali time su se, pogotovo mladima, otvorile mogućnosti sudjelovanja u obrazovnim programima i zapošljavanju, objasnio je.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili kako solarni paneli mogu proizvoditi električnu energiju i po noći

Na kraju razgovora s reporterom Dnevnika Nove TV Danijelom Vrbotom, Brigljević je komentirao i visoke cijene u Ženevi.

Rekao bih da se Švicarci s njima nose dosta dobro zato što su i plaće visoke. Tako su i plaće znanstvenika na CERN-u relativno visoke jer se bez toga ne bi moglo živjeti u ovom kraju. Kupovna moć Švicaraca je veća, usprkos visokim cijenama, zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti