Uspjeh o kojem se sanja: Američki gigant koji proizvodi video igre povjerio je hrvatskoj tvrtki dvije svoje najjače lige

Nekada nismo svjesni kakvih sve sjajnih, uspješnih poslovnih priča imamo u svojoj maloj zemlji. Zamislite da nemate ni trideset, a netko vam u ruke da Ligu prvaka. Američki gigant koji proizvodi video igre povjerio je hrvatskoj tvrtki dvije svoje najjače lige u e-sportu.

Dnevnik.hr | 28.03.2022. / 20:07

Galerija

Sve je krenulo od Nikole i Ivana prije devet godina. Kako to već ide, krenulo se iz stana jer tada je i ured bio trošak.

Pogotovo u početku kad ste samo vas dvoje. I ono praktički radiš samo da preživiš. Prvih nekih devet mjeseci smo radili kod njega u stanu ili iz kafića, objasnio je suosnivač tvrtke Ivan Božić.

Ako imaš ideju, želju, zašto ne probati nešto pokrenuti. Ako uspije- super. Ako ne, stekao si neko iskustvo koje možeš iskoristiti u poslu poslije, dodao je suosnivač Nikola Jakić.

Danas pak imaju veliki ured i tim od gotovo 50 ljudi. Bave se razvojem i dizajnom web i mobilnih aplikacija za klijente. Bazen klijenata čine velika imena. Malo po malo, putem preporuka došli su i do Sveučilišta Harvard. A surađuju i s Activision Blizardom, najvećim proizvođačem video igara na svijetu kojeg je nedavno kupio Microsoft za čak 69 milijardi dolara. Surađuju na području e-sporta, turnira u video igrama.

Kao i u profesionalnom svijetu sporta, ljudi slažu timove i natječu se jedni protiv drugih u raznim ligama i turnirima. To su sada već multimilijunski iznosi godišnje koji se osvajaju na tim turnirima, naveo je Božić.

A dvije najjače lige - američki gigant je dao upravo njima u ruke.

I zapravo mi smo napravili dizajn i implementaciju cijelog dijela za te turnire. Znači, kada se netko od gledatelja spoji na njihovu stranicu, mi smo ti koji su to napravili, objasnio je Jakić.

Pregledi su, naravno, milijunski. To je otprilike kao da vam netko Ligu prvaka potpuno povjeri. Samo je ovdje riječ o e-sportu. Kolege novinari koje prate branšu kažu da je ovo uspjeh o kojem se može sanjati.

Sama činjenica da su od desetke, ako ne i stotine u svijetu odabrali baš hrvatsku tvrtku da im vodi cijeli taj e-sport dio razvoja, to je samo po sebi velika i značajna stvar, komentirala je izvršna urednica Netokracije, Ana Marija Kostanić.

A kad su reporterka Sanja Vištica i ekipa Dnevnika Nove TV ušli u njihove urede, prvo što su rekli je – 'pa ovo je mlađahna ekipa'.

Nikad nisam mogla zamisliti da ću s 26 godina raditi s firmama kao što je Acitivition Blizzard, kazala je zaposlenica Lea.

Albert Gajšak - 7 Ima 23 godine, milijunske prihode, a zapeo je za oko i Warner Brosu: "Jedan vikend sam odlučio sastaviti igraću konzolu i tako je sve počelo"

Slika nije dostupna Ostavili su siguran posao i bacili se u poduzetničke vode. Tri godine kasnije osigurali su više od milijun eura investicija, a broj zaposlenih - raste!

Idu na teambuildinge, educiraju se po cijelom svijetu i s novim znanjima vraćaju doma. Sven se nedavno vratio iz Berlina.

Bio sam tjedan dana tamo s odličnom ekipom, s vrhunskim developerima iz cijelog svijeta, iz Googlea i tako velikih kompanija koje stvarno imaju nešto za prenijeti i pokazati, rekao je.

Plan je razvijati svoje proizvode, rasti i zapošljavati.

Sve gradimo skupa nekako. Kako bi rekao Oliver - Ja sam na svom brodu i kapetan i sluga, zaključili su Ivan i Nikola.

A Oliver bi rekao i - guštajte ekipa, jer ča je život vengo fantažija!

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti