Kupujete novi kućanski aparat pa biste htjeli vidjeti koji će trošiti manje energije? Imamo pravu stranicu za vas

Zbog vala poskupljenja gleda se na svaku kunu, a kunu više uštedjet će vam energetski učinkoviti uređaji. Institut Hrvoje Požar kreirao je stranicu koja vam pomaže odabrati štedljiviji kućanski aparat, a Srna Bijuk za Dnevnik Nove TV donosi još neke korisne savjete.

Dnevnik.hr | 16.03.2022. / 06:49

Galerija

Oznake A++ odlaze u povijest i sada su na snazi samo one od A do G. Kako biste znali koja je najštedljivija, može vam pomoći i QR kod na oznaci koji možete skenirati pomoću stranice LABEL 2020.

Alat vam daje puniju informaciju i prilagođava tu potrošnju energije koja je naznačena na oznaci prema vašem načinu korištenja. Ako je vas u kućanstvu jedan ili dvoje, perilica rublja će odraditi možda dva ciklusa tjedno. Onda tu pričamo ipak o nekakvim perilicama srednjeg razreda. Ako vas je u kućanstvu više, četvero, petero, šestero, tu se mora ići na najbolji energetski razred, objasnio je Marko Bišćan iz instituta Hrvoje Požar.

Stranica funkcionira na sljedeći način - upišemo podatke, primjerice, perilice. Vidimo da je ona energetskog razreda A i da će nas tri do četiri ciklusa tjedno kroz 10 godina koštati 1816 kuna energije. Ako uzmemo perilicu energetskog razreda F, kroz isti period ćemo potrošiti 2336 kuna. Znači, ona je jeftinija, ali struju i vodu ćete skuplje platiti.

Slika nije dostupna Google pomaže Ukrajincima: Promoviraju aplikaciju za upozorenja na zračnu opasnost i uvode dodatne notifikacije

Slika nije dostupna Tužni milijunaš: Nakon što je prodao kompaniju Microsoftu za više od 100 milijuna dolara, upao je u depresiju

Štedjeti možete i svakodnevnim navikama. Primjerice, za hladnjak je preporučljivo da ne stavljate tople namirnice i pohranjujete umjerenu količinu. Kod perilice posuđa dobro je odabrati kratak program pranja s niskom temperaturom. Što je veći televizijski ekran, veća je potrošnja energije. A optimalno je da zauzima približno 40 posto vašeg vidnog polja.

Danas su uređaji puno štedljiviji nego što su to bili prije 20 godina. Tada je zamrzivač na godinu potrošio električne energije u vrijednosti od 900 kuna. Danas će potrošiti 300 kuna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti