Tužni milijunaš: Nakon što je prodao kompaniju Microsoftu za više od 100 milijuna dolara, upao je u depresiju

Novac ne znači nužno i sreću. Kada je Christian Reber prodao svoju tvrtku Microsoftu i obogatio se, osjećao se kao da je izgubio dijete.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2022. / 12:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Činilo se kako je Christian Reber 2015. godine zauvijek riješio sve svoje probleme te da do kraja života može uživati u bogatstvu koje je stekao prodajom svoje jednostavne, ali iznimno popularne aplikacije. On je, naime, jedan od suosnivača Wunderlista na koji je prošlog desetljeća oko bacio Microsoft. Američki tehnološki div dao im je ponudu koja se ne odbija - točan iznos nije poznat, no radi se o cifri između 100 i 200 milijuna dolara.

Microsoft kupio aplikaciju Wunderlist Microsoft kupio aplikaciju Wunderlist

Reber kaže kako je tada već bio izgorio te je bio iznimno umoran od vođenja startupa sa svim usponima i padovima koje to nosi sa sobom, a kako je njegova partnerica (također suosnivačica Wunderlista) u to vrijeme bila trudna, odlučio se za ono što je svima bilo logično. Pristao je na ponudu.

Prodajom Wunderlista postao je multimilijunaš, a iako nije teško pomisliti da s velikim novcem nestaju problemi i brige, u njegovom slučaju to se nije dogodilo. Kaže kako prodaju uopće nije proslavio, već ga je umjesto sreće obuzela - tuga. Trebalo mu je godina-dvije da postane svjestan situacije, iako se cijelo vrijeme uvjeravao da je ono što je napravio u potpunosti ispravno.

Napravio je odličan proizvod koji je ostvario pozitivan učinak za milijune korisnika, njegovi zaposlenici dobili su odlične poslove u Microsoftu, a on je postao financijski neovisan, tako da realno nije bilo razloga da se loše osjeća. No za njega je Wunderlist bio puno više od proizvoda i kompanije koju je prodao - kaže da se nakon toga osjećao kao da je izgubio dijete: Zaista sam osjećao da padam u depresiju. Osjećao sam se nesretan.

Slika nije dostupna Microsoft ponovno kreće u šoping? U posebnom fokusu im je jedno tržište

Usporedba je, naravno, pretjerana, no u razgovoru za CNBC kaže da je nakon akvizicije izgubio povezanost s kompanijom koju je osnovao, kao i s timom s kojim je godinama surađivao. Kada je Microsoft 2019. odlučio ugasiti njegovu aplikaciju, poručio je šefu tvrtke Satyi Nadelli da je spreman ponovno otkupiti Wunderlist, no to se na kraju nije dogodilo i njegova je aplikacija postala dio internetske povijesti.

Iako je Wunderlist arhiviran, on je prošle godine krenuo s razvojem to-do aplikacije nazvane Superlist za koju je rekao da će biti “neslužbeni nasljednik Wunderlista” te bi trebala pružiti slično iskustvo korištenja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti