Microsoft ponovno kreće u šoping? U posebnom fokusu im je jedno tržište

Ekipi u Microsoftu od velike je važnosti tržište kibernetičke sigurnosti i u tom smjeru bi mogle ići njihove buduće investicije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.02.2022. / 10:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od kada je Satya Nadella preuzeo kormilo Microsofta kompanija je potrošila više od 100 milijardi dolara na akvizicije. Najzvučnije ime je ono posljednje - preuzimanje Activision Blizzarda za skoro 70 milijardi dolara, koje još regulatori moraju odobriti. Prije toga najveća akvizicija bio je LinkedIn (više od 26 milijardi dolara), a od poznatijih imena, Microsoft je kupio još i Mojang, Bethesdu, ZeniMax Mediu i GitHub.

Slika nije dostupna Microsoft kupuje izdavača Call of Duty za impresivnih 70 milijardi dolara

Posljednje informacije kažu kako im je sada na radaru Mandiant, kompanija poznata po svom softveru za kibernetičku sigurnost, a cijena potencijalne akvizicije, prema medijskim izvještajima, trebala bi iznositi oko 4,5 milijardi dolara.

Kibernetički kriminal danas je najveća prijetnja kompanijama, upozorio je prilikom nedavne objave poslovnih rezultata Satya Nadella, a koliko problema propusti na ovom području mogu donijeti pokazuje nam i nedavni hrvatski primjer hakiranja A1 Hrvatska.

Upravo je tržište kibernetičke sigurnosti trenutačno najzanimljivije Microsoftu te na njemu, pored Mandianta, gledaju nove potencijalne mete za preuzimanja. Prošle su godine kupili nekoliko manjih startupa poput CloudKnox Securityja, RiskIQ-a i CyberX-a, a ove godine traže nove tvrtke čija bi rješenja mogla implementirati u svoj sigurnosni portfelj.

Slika nije dostupna Amazon, Apple i Microsoft zainteresirani za hrvatske start-upove koji su se predstavili na CES 2022.

Ovo im je tržište naročito važno jer je, objašnjavaju na CNN-u, sigurnost unosan posao koji putem godišnjih pretplata konstantno generira novih prihod te pomaže Microsoftu u privlačenju novih korporativnih klijenata koji će se tako lakše odlučiti na korištenje njihovih postojećih cloud rješenja i servisa. Prošle godine prihodi od rješenja za kibernetiku sigurnost iznosili su više od 15 milijardi dolara, što je povećanje od 45 posto u odnosu na godinu ranije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti