Microsoft kupuje izdavača Call of Duty za impresivnih 70 milijardi dolara

Akvizicija znači da će poznate franšize poput "Warcraft", "Diablo", "Call of Duty", ali i "Candy Crush" te espot aktivnosti kroz Major League Gaming sada ići pod Microsoftovim logom.

Martina Čizmić | 18.01.2022. / 15:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je krenuo u šoping i oko je bacio na jednog od poznatih igrača u svijetu videoigara. Kako su objavili na stranicama Activision Blizzarda, izdavača popularne franšize Call of Duty, od danas su dio Microsoftovog svijeta. Točnije, postaju dio Xboxa.

U pismu zaposlenicima, koje potpisuje CEO Activision Blizzarda, Bobby Kotick, napisao je kako je uvjeren da će "naš nevjerojatan talent i nevjerojatne igre u kombinaciji s predanošću najboljem radnom mjestu, omogućiti daljnji rast u sve kompetitivnijoj utrci za vrh industrije igara, kroz razvoj metaversea".

Pretvorili smo igre u društveno iskustvo i omogućili igračima da pronađu smisao i značenje kroz najbolji oblik zabave - naše igre, dodao je.

Pojasnio je da su s razvojem cloud computinga, umjetne inteligencije i strojnog učenja, te drugih tehnologija, postali svjesni kako im je potreban partner.

Sve su ceste u konačnici vodile do Microsofta... Microsoft je već distribuirao igre milijunima igrača diljem svijeta i ima tehnologije i invoacije koje će omogućiti sljedeću generaciju igara, napisao je te dodao kako će Microsoft podržati i ojačati njihov daljni put.

Pojasnio je kako će transakcija biti gotova negdje do kraja lipnja 2023. godine, a tvrtke će nastaviti poslovati zasebno.

Veoma sam ponosan na vodu kompaniju, vas i posao koji smo napravili zajedno. Sad krećemo s novim poglavljem i nebrojenim mogućnostima koje nam ova transakcija omgućava, napisao je na kraju Kotick.

Iz Microsofta su pojasnili kako će platiti 95 dolara po dionici Activision Blizzarda, čime će gotovinski dio transakcije iznositi 68,7 milijardi dolara. Kad transakcija bude gotova Microsoft će postati treća gaming kompanija na svijetu - nakon tencenta i Sonyja.

Akvizicija znači da će poznate franšize poput "Warcraft", "Diablo", "Call of Duty", ali i "Candy Crush" te espot aktivnosti kroz Major League Gaming sada ići pod Microsoftovim logom.

Gaming je najdinamičnija i najuzbudljivija kategorija u zabavnoj industriji na svim platformama i igrat će ključnu ulogu i razvoju platformi metaversea. Ulažemo u svjetski sadržaj, zajednicu i oglak kao bismo krenuli u novu eru gaminga koja će postaviti igrače i kreatore na prvo mjesto, a igranje učiniti sigurnim, inkluzivnim i dostupnim svima, zapisao je u objavi za medije Satya Nadella, predsjednik Microsofta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti