Ferrari ne odustaje od motora s unutrašnjim izgaranjem: To je “osnovni dio njihova nasljeđa”

“Klijent je onaj koji mora odlučiti želi li motor s unutarnjim izgaranjem, hibrid ili električni automobil”, poručuju iz Ferrarija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.05.2023. / 14:26

Ferrari (Foto: Afp)

Većina automobilskih kompanija posljednjih godina prebacila je svoj fokus s benzinaca i dizelaša na električna vozila, djelomično zbog zahtjeva korisnika, a još više zbog regulative i budućih zabrana prodaja motora s unutarnjim izgaranjem. Ipak, još se neki odupiru potpunoj elektrifikaciji te su im motori s unutarnjim izgaranjem i dalje na važnom mjestu. Među takve kompanije spada i - Ferrari.

Slika nije dostupna Hoće li za Ferrari i Lamborghini vrijediti drugačija pravila nego za ostale proizvođače automobila? Italija planira tražiti izuzetak od EU

Iako talijanski proizvođač superautomobila ne ignorira ovaj trend i njihovi planovi uključuju električne modele Ferrarija, ne misle tako lako odustati od automobila s benzinskim motorima. Kako je u razgovoru za BBC naglasio šef tvrtke Bendetto Vigna, oni ne žele biti arogantni i svojim klijentima nametati izbor: Klijent je onaj koji mora odlučiti želi li motor s unutarnjim izgaranjem, hibrid ili električni automobil.

Ferrari je prošle godine najavio novi pristup u tri smjera za razvoj novih vozila koji uključuje automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem, hibride i električne automobile. Vigna kaže kako su motori s unutarnjim izgaranjem “osnovni dio njihova nasljeđa” i ne misle tek tako odustati od njih te će i dalje nastaviti s njihovim ravojem. U prilog njihovom razmišljanju ide i nedavno odluka EU prema kojoj će se i nakon 2035. godine moći prodavati novi automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem, no njih će smjeti pokretati samo sintetička, odnosno e-goriva.

Također, kako svoje automobile prodaju na više tržišta, takva strategija i pristup u tri smjera omogućuje im fleksibilnost te poštivanje regulative na svim tim tržištima jer, ako na jednom tržištu benzinici budu zabranjeni, možda će ih moći prodavati na drugim tržištima.

Ferrari Vision Gran Turismo Ferrari predstavio hiperautomobil koji će biti dostupan samo u Gran Turismu

Svoj prvi model s električnim motorom namjeravaju predstaviti za dvije godine i taj bi model, prema najavama iz kompanije, trebao donijeti “jedinstveno iskustvo vožnje”.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti