Ferrari ima velike ambicije na tržištu električnih automobila

Do 2030. udio električnih automobila u Ferrarijevoj ponudi trebao bi iznositi 40 posto, isti udio imat će i hibridi, dok će u ponudi imati i 20 posto vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.07.2022. / 08:01

Ferrari (Foto: Afp)

Budućnost automobilske industrije pripada električnim automobilima, čemu se moraju prilagoditi sve kompanije ako žele opstati na tržištu. Dok su neke tvrtke do sada predstavile više modela e-automobila poput npr. Volkswagena, od drugih tek očekujemo prva vozila koja će u potpunosti pokretati električni motori.

Slika nije dostupna Od sljedeće godine svi Lamborghinijevi novi automobili imat će električne motore

Jedna od takvih kompanija je i Ferrari. Ljubitelji “propetog konjića” morat će se strpjeti još neko vrijeme dok na tržište ne stigne prvi električni Ferrari. Prema planovima tvrtke, to će biti 2025. godine.

O tome kako će nova vrsta motora, kao i dodatna težina baterije utjecati na performanse vozila te hoće li moći zadržati osjećaj, snagu i aerodinamiku Ferrarija, s novinarkom CNBC-a govorio je CEO kompanije Benedetto Vigna. Iako će električni Ferrari imati 100 kg više u odnosu na klasičan automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem s istom količinom konjskih snaga, on kaže da neće biti problema s tom težinom jer imaju duboko razumijevanje dinamike vožnje.

Naglasio je da danas veliki broj automobila ima pristup manje-više istim čipovima, no za razliku od njih, dizajneri i inženjeri Ferrarija imaju znanje, iskustvo i osjećaj napraviti nešto što je jedinstveno i po čemu se njihovi automobili razlikuju od konkurencije.

Jony Ive i Tim Cook Najpoznatiji Appleov dizajner započeo je suradnju s Ferrarijem

Ferrari planira da udio njihovih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2026. bude 40 posto, dok će ostatak biti električni i hibridni automobili. Do 2030. taj udio bi se trebao smanjiti samo na 20 posto, dok će udio hibrida i potpuno električnih automobila u ukupnoj ponudi iznositi 40 posto.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti