Festival znanosti ove godine uživo, ali i putem interneta

S obzirom na epidemiološku situaciju organizatori su nastojali ove godine većinu sadržaja učiniti dostupnima putem YouTube kanala, Facebook profila Tehničkoga muzeja "Nikola Tesla" i Festivala znanosti.

Hina | 05.05.2021. / 17:57

Testiranje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Festival znanosti održat će se od 10. do 15. svibnja u 20 gradova diljem Hrvatske s oko tisuću sudionika koji su pripremili širok spektar različitih sadržaja kojima će i ove godine, ali u specifičnim uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa, približiti znanost široj javnosti.

Riječ je o festivalu koji se u proteklih godina dokazao kao jedan od najkvalitetnijih programa popularizacije rada znanstvene zajednice i znanosti općenito. Javnost, a osobito učenici i studenti jako dobro su prihvatili zanimljiv, pristupačan, interaktivan i zabavan način prezentacije uloge i dostignuća znanosti i tehnologije prisutan na festivalu.

Na tom su tragu organizatori tako i ove godine priredili brojna događanja koja će svima biti besplatno dostupna, kako ona koja će se održati online, tako i ona uživo, što će se održati u skladu s epidemiološkim uvjetima, priopćio je u srijedu Tehnički muzej Nikole Tesle.

U kreiranju kvalitetnoga programskog sadržaja sudjelovala su pak mnoga hrvatska sveučilišta, studentske udruge i pojedinci te udruge vezane za popularizaciju znanosti.

Tema - Kultura znanosti. Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?

Tema ovogodišnjega Festivala znanosti je "Kultura znanosti. Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?"

Uz napomenu kako riječ kultura etimološki dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati, na festivalu će se postaviti više pitanja, poput - nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li važnost istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo u tome uspješni.

Postavit će se i pitanje o tome tko utječe na naša mišljenja, stavove i predrasude u doba kada je informacija dostupna svima, ali ne i svijest o njezinu porijeklu, istinitosti i kvaliteti.

Istaknuto je kako organizatori zato upravo kroz ovogodišnju temu "Kultura znanosti" na razuman način nastoje komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti zbog održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja.

Sva događanja besplatna za posjetitelje

Sva događanja bit će dostupna na web stranici, a među njima posebno i program koji će se održati u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu.

S obzirom na epidemiološku situaciju organizatori su nastojali ove godine većinu sadržaja učiniti dostupnima putem YouTube kanala, fb profila Tehničkoga muzeja "Nikola Tesla" i Festivala znanosti.

Navedeno je kako se detalji oko načina prezentacije sadržaja mogu naći na web stranici zajedno s linkovima na prezentacije. Program u živo bit će pak realiziran u skladu s epidemiološkim mjerama uz obaveznu prethodnu najavu dolaska zbog prostornih ograničenja.

Festival znanosti manifestacija je koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. kako bi znanost približila javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšala javnu percepciju znanstvenika, te motivirala mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom "Nikola Tesla "i British Councilom, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti