Nakon što je Estonija prošle godine pokrenula projekt ProgeTiiger u 20 osnovnih škola diljem zemlje, a u kojoj su školarce u osnovnim školama učili programiranju, sličnu stvar sada želi napraviti i Finska.

Alexander Stubb, Finski ministar europskih poslova za vanjsku trgovinu za Mashable je istaknuo kako bi Finska mogle uvesti programiranje u svoje osnovne škole. 

“Bilo bi odlično imati programiranje kao neobavezni predmet u školi. Djeca danas odrastaju uz tehnologiju, pa ako prije krenu s programiranjem to bolje za njih. Sve počinje s igrama i upoznavanju s tehnologijom, a kodiranje samo po sebi je velik dio cijele priče.” — dodaje Stubb.

Naime, uvođenje ovakvih nastavnih predmeta ne znači da će klinci odmah početi s razvojem aplikacija i igara, već djecu naučiti razvoju tehnoloških vještina od malih nogu. 

Finska je ujedno i vrlo plodno tlo za poduzetnike i programere iz nekoliko razloga. Prvi je svakako zbog Rovia, tvrtke koja stoji iza megapopularne igre Angry Birds i Nokije iz koje je proizašlo mnogo poduzetnika i pokretača novih startup projekata. Osim toga, Finska ima akademiju za programiranje na Aalto sveučilištu van Helsinkija koje financira sama škola, Nokia i Microsofta, a koja je namijenjena za razvoj aplikacija za Windows phone platformu.

Trebaju li i naše škole polako uvađati predmete u kojima djeca mogu učiti programirati?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju