Fitbitovi uređaji mogli bi pomoći u ranom prepoznavanju depresije

Zahvaljujući podacima s Fitbitovih uređaja te njihovoj naknadnoj analizi, znanstvenici su uspjeli prepoznati parametre koji bi mogli pomoći u ranom otkrivanju rizika od razvoja depresije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2022. / 09:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nosivi uređaji poput narukvica za praćenje aktivnosti i pametnih satova prikupljaju brojne podatke o svojim korisnicima i njihovom zdravstvenom stanju te s opcijama poput praćenja broja otkucaja srca, mjerenja zasićenosti krvi kisikom itd. mogu spasiti ljudske živote. No prikupljanje podataka, zajedno s njihovom naprednom analizom, moglo bi u budućnosti omogućiti neke potpuno nove informacije o zdravstvenom stanju korisnika te otkriti potencijalne probleme prije nego se pojave vidljivi simptomi.

Slika nije dostupna Preminuo Aaron T. Beck, svjetski poznati psihoterapeut i otac kognitivne psihoterapije

Npr. zahvaljujući podacima s Fitbitovih nosivih uređaja, a za pretpostaviti je da bi se slično moglo primijeniti i na druge narukvice za praćenje aktivnosti i pametne satove, može se otkriti tko bi mogao imati problema s depresijom. Tako je pokazalo istraživanje provedeno na tehnološkom sveučilištu Nanyang u Singapuru. Ono je obuhvatilo 290 odraslih osoba prosječne starosti 33 godine koji su tijekom 14-dnevnog perioda nosili uređaj za praćenje aktivnosti Fitbit Charge 2.

Na početku i na kraju istraživanja popunili su upitnik koji se koristi za prepoznavanje osoba koje postaju depresivne te su naknadno te podatke kombinirali s podacima koje su njihovi nosivi uređaji prikupljali tijekom dva tjedna. Rezultati koje su dobili su prilično zanimljivi i pokazalo se kako se na temelju njih s 80-postotnom preciznošću može predvidjeti koje će osobe najvjerojatnije patiti od depresije.

To se može zaključiti prateći noćne otkucaje srca. Naime, pokazalo se da veću vjerojatnost razvijanja depresije imaju osobe čiji se broj otkucaja srca češće mijenja i varira i to između 2 i 4 sata ujutro te između 4 i 6 sati ujutro. Prijašnja istraživanja depresije također su pokazala da bi varijacije u otkucajima srca mogli biti pokazatelji depresije. Također, osobe koje imaju veću tendenciju razvijanja depresije nemaju naviku odlaska na spavanja i buđenja u slično vrijeme, odnosno nemaju ustaljenu rutinu spavanja.

Depresija (Foto: Getty Images) Znanstvenici upozoravaju: Pandemija utječe na psihičko i fizičko zdravlje Hrvata, pogotovo onih koji imaju post-COVID sindrom

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da bi prikupljanje i analiza podataka sa senzora nosivih uređaja u budućnosti mogli pomoći u ranom prepoznavanju rizika razvijanja depresije, komentirao je jedan od glavnih znanstvenika ovog istraživanja Josip Car sa spomenutog sveučilišta.

Izvor: New Atlas
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti