Početkom ove godine Google je objavio da odustaje od obnavljanja nekih manje važnih proizvoda, kako bi se mogli fokusirati na one najvažnije. Jedan od proizvoda kojima je najavljen odlazak u mirovinu je Picnik, online uređivač slika.

Korisnici Flickra, koji se predstavlja kao gotovo sigurno najboljom online aplikacijom za upravljanje i dijeljenje fotografija, vjerojatno su se pitali što će se dogoditi s mogućnosti uređivanja vlastitih slika kada Picnik prestane funkcionirati, budući da je Flickr do jučer koristio upravo Picnik za uređivanje fotografija, prenosti The Verge.

U pravo vrijeme Flickr je najavio alternativu: Aviary. Počevši od danas, Flickr će korisnike prebacivati na popularni editor slika temeljen na HTML5. Aviary je sofisticirani alat za dodavanje filtara, ispravljanje nepravilnosti, obrezivanje, izradu, podešavanje i druge načine poboljšavanja slika. Za buduće ažuriranje alata najavljena je i mogućnost zumiranja, prenosi Venture Beat.

Osim promjene sučelja, najveća razlika vjerojatno će biti i kompatibilnost Aviarya na više platforma. Njegov HTML5 temelj znači da će raditi i na tabletima poput iPada. U planu je da će svi korisnici Flickra biti prebačeni na Aviary u roku od dva tjedna.

Ovo je veliki uspijeh za Aviary, koji ovim potezom dolazi do ogromnog broja potencijalnih novih korisnika. Podsjetimo se, Aviary je osnovan 2007. godine u New Yorku, te je do sada osigurao ukupno $11 milijuna investicija od strane Spark Capitola, Jeff Bezosa iz Amazona i Reid Hoffmana.

(Image via techdiem)