Iz Forda kažu kako je sigurnost samih automobila sve veća pa lopovi, umjesto samih automobila, kradu njihove dijelove poput npr. kotača s aluminijskim naplatcima. Jedan od načina zaštite od krađe kotača jest zaključavanjem matica kotača, no niti to nije savršeno rješenje jer lopovi mogu probiti i takvu zaštitu i ukrasti kotače.

Ekipa iz Forda smislila je prilično zanimljivo i posebno rješenje zahvaljujući kojem bi kotači i naplatci trebali ostati na svom mjestu, čak ako se na njih namjere i najuporniji lopovi. Naime, koriste posebne matice za zaključavanje koje su jedinstvene za svakog korisnika, a te matice, kao i ključ za njihovo otključavanje bazirani su na glasu vlasnika automobila i isprintani putem 3D printera.

Matica i ključ isprintani su od nehrđajućeg čelika u jednom dijelu i tek onda odvojeni, što onemogućuje kopiranje i kloniranje ključa, koji je dostupan samo vlasniku vozila. U procesu stvaranje jedinstvene matice i ključa ne moraju se koristiti isključivo zvučni zapisi, već npr. i nekakav specifičan dizajn, inicijali vlasnika vozila itd.

Princip na kojem se rade jedinstvene matice i ključ je sljedeći – inženjeri prvo snime glasovni zapis vlasnika automobila u trajanju ne kraćem od jedne sekunde,  nakon čega poseban softver konvertira zvučni zapis u fizički obrazac koji se može isprintati i koristiti kao dizajn za matice za zaključavanje i njihov ključ.

Zahvaljujući 3D printanju, omogućena je veća sigurnost i personalizacija automobila, komentirao je Fordov inženjer Raphael Koch, dodavši kako je to dokaz da je 3D printanje budućnost u proizvodnji automobila, objavili su na stranicama Forda.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju