Ford želi prekinuti dominaciju Tesle prodajom jeftinijih električnih automobila

Prošli mjesec Ford je zauzeo drugo mjesto na američkom tržištu električnih vozila te su njihove buduće ambicije iznimno velike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2022. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Moramo proizvoditi stvari i biti učinkoviti u tome, rekao je tijekom objave poslovnih rezultata Tesle za drugi ovogodišnji kvartal Elon Musk. Ta učinkovitost, koja se reflektira u što nižim troškovima kako bi automobili za kupce bili što jeftiniji, uključuje i poseban Teslin model prodaje - putem interneta.

Fordova tehnologija Fordova nova tehnologija olakšat će noćnu vožnju

Taj se model prodaje razlikuje od modela tradicionalnih proizvođača automobila koji vozila najčešće prodaju putem prodajnih predstavnika, pri čemu kupci prvo razgledavaju automobile u salonima, dogovaraju probne vožnje i slično pa se onda odlučuju na kupovinu. Kako vozilo kupuju putem prodajnih predstavnika koji uzimaju proviziju, tako je i konačna cijena automobila veća.

S Teslom je situacija drukčija, objašnjavaju na Electreku te zahvaljujući pristupu direktne prodaje vozila kupcima, mogu smanjiti cijenu jer nema provizije za prodajne predstavnike i drugih troškova povezanih s tim.

Kako bi učinkovitiji, prvi čovjek Forda Jim Farley najavio je kako će se uskoro sastati s prodajnim predstavnicima svojih vozila kako bi postigli dogovor koji bi trebao rezultirati nižom cijenom Fordovih električnih automobila. Prema dostupnim informacijama, Ford ne namjerava krenuti Teslinim stopama i fokusirati se na online prodaju, no u prvom planu bit će im smanjenje troškova. Farley želi smanjiti prodajnu cijenu Fordovih e-vozila za oko 2 tisuće dolara kako bi bili konkurentniji Muskovoj kompaniji.

Mustang Mach-E Stižu jeftinija električna vozila? Šef Forda kaže da počinje cjenovni rat na ovom tržištu

S prodajnim predstavnicima, među inim, dogovorat će i povećane promotivne aktivnosti oko prodaje automobila, a u planu je i povećanje broj stanica za punjenje. Prošli mjesec Ford je zauzeo drugo mjesto na američkom tržištu električnih vozila, dok je njihov Ford F-150 Lightning zauzeo vodeću poziciju na tržištu električnih pickupova, mjesto na koje u budućnosti pikira Musk sa svojim Cybertruckom.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti