FOTO Pogledajte američki futuristički minobacački sustav u akciji u Siriji

Svako toliko na internetu se pojave informacije koje svijet podsjećaju zašto je američka vojska najsofisticiranija vojna sila na svijetu.

Branimir Vorša | 22.02.2023. / 10:51

Minobacački sustav XM905 u akciji u Siriji
Minobacački sustav XM905 u akciji u Siriji (Foto: @SOJTF_LEVANT/Platforma X)

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije američkih specijalnih postrojbi koje koriste napredan minobacački sustav XM905 (AMPS) futurističkog izgleda u Siriji. Riječ je o računalno potpomognutom sustavu koji koristi streljivo od 120 milimetara i čija je posebnost rotirajuća kupola.

USS Zumwalt - 5 Od najnaprednijeg ratnog broda na svijetu do "propalog brodskog koncepta": Što se dogodilo s 4,4 milijarde dolara vrijednim američkim razaračem?

Spomenute fotografije na Twitteru je objavila združena jedinica za specijalne operacije Levant (CSOJTF-L) uz komentar da su snimljene u "vatrenoj bazi u regiji al Shaddadi" na istoku Sirije.

Koalicijske snage ispaljuju rasvjetne projektile od 120 mm koristeći napredni minobacački zaštitni sustav XM905. Rasvjetno streljivo može se koristiti za otkrivanje energetskih formacija, za signaliziranje ili označavanje ciljeva, stoji u komentaru ispod objavljenih fotografija.

Ipak, nije razjašnjeno jesu li američki specijalci samo uvježbavali sustav ili su doista osvjetljavali položaje neprijatelja u trenutku kad su nastale te fotografije.

Minobacački sustav XM905 nalazi se u službi američke vojske još od 2011. godine, a njegova električna kupola može se rotirati punih 360 stupnjeva, dok je čitav sustav postavljen na veliku temeljnu ploču stabiliziranu s tri peterokutne noge. Za razliku od tradicionalnih minobacača, XM908 ima i mehanizam ublažavanja trzaja, koji smanjuje šok od paljbe i kao rezultat toga pomaže u poboljšanju točnosti tog oružja, koje se zapravo više doima poput male haubice. Oružje je izvedeno iz izraelsko dizajniranog minobacača Elbit Cardom, poznatog kao Recoil Mortar System 6-Light (RMS6-L), koji je također ugrađen u neke varijante oklopnog vozila na kotačima Stryker američke vojske.

Osim rasvjetnog streljiva, XM905 može ispaljivati visokoeksplozivno streljivo za napad na neprijateljske snage, kao i streljivo koje proizvodi bijeli dim, koji se može koristiti za prikrivanje prijateljskih snaga ili označavanje ciljeva. Za taj sustav isto tako postoje i precizno navođeni minobacački projektili, koji koriste GPS potpomognuto ili lasersko navođenje, od kojih su potonji sposobni pogoditi pokretne mete.

AbramsX VIDEO Službeno predstavljen AbramsX, američki tenk budućnosti

Najvažnija značajka sustava XM905 jest da ima računalno potpomognuto poboljšano ciljanje (EMTAS), koje može automatski pucati na bilo koje koordinate cilja koje operater unese. To vojsci pruža ogromnu fleksibilnost jer oružjem može upravljati mali tim i može brzo pucati na jednu metu, a zatim se odmah preusmjeriti na druge. Sustav može okrenuti kupolu za 180 stupnjeva u samo 12 sekundi, prema službenim informacijama.

Sustav XM905 u Siriji se koristi od 2018. godine do danas.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti