Od najnaprednijeg ratnog broda na svijetu do "propalog brodskog koncepta": Što se dogodilo s 4,4 milijarde dolara vrijednim američkim razaračem?

Jedan američki stručnjak razarače klase Zumwalt još 2018. godine nazvao je propalim konceptom broda.

Branimir Vorša | 27.12.2022. / 12:03

Galerija

Najmoderniji američki ratni brod, razarač USS Zumwalt, dobio je ime po admiralu Elmu Zumwaltu, najmlađem zapovjedniku ratne mornarice u povijesti SAD-a. Riječ je o razaraču čije su glavno naoružanje navođeni projektili, a glavna svrha pružanje protuzračne potpore floti američke ratne mornarice.

USS Zumwalt počeo se graditi još 2008. godine, a porinut je točno pet godina kasnije. U službu američke ratne mornarice ušao je 2016. godine, koja zapravo ima još dva razarača iste klase, koja isto tako nosi naziv Zumwalt, a riječ je o razaračima USS Michael Monsoor i USS Lyndon B. Johnson.

Vrtoglavi troškovi i cijena

Cijena tog razarača bila je dvostruko veća od drugih moćnih razarača američke ratne mornarice, poput razarača klase Arleigh Burke, piše agencija Associated Press. Bloomberg pak piše da tri razarača klase Zumwalt ukupno koštaju oko 22,4 milijarde dolara u istraživanju i razvoju.

Prema portalu Defense News, brodski pramac koji je nalik na nož razarače Zumwalt čini stabilnijima u teškim morima u usporedbi s drugim ratnim brodovima. Zumwalt klasa ima dužinu od 183 metra i može primiti 158 članova posade, piše portal Naval Technology. Maksimalna brzina mu je 30 čvorova, a istisnina oko 16.000 tona.

Razarači Zumwalt proizvode oko 78 megavata snage, koliko otprilike proizvodi i nosač zrakoplova na nuklearni pogon. Brodski senzori uključuju višenamjenski radar, piše Naval News. Zumwalt isto tako ima 80 naprednih vertikalnih lansirnih ćelija za određene vrste projektila.

Problemi i nedostaci

Razarače Zumwalt mučili su, međutim, problemi s opremom. Ubrzo nakon puštanja u pogon 2016. godine USS Zumwalt pokvario se u Panamskom kanalu, a USS Michael Monsoor podbacio je tijekom pomorskih testiranja 2017. godine.

Klasu Zumwalt muče nedostaci poput lošeg funkcioniranja oružja, motora koji su se zaustavljali i loših performansi u svojim sposobnostima prikrivanja, prema pisanju časopisa Military Watch Magazine iz 2018. godine.

Gotovo u potpunosti nisu uspjeli ispuniti prvotno zamišljenu ulogu višenamjenskih ratnih brodova razarača, dok sam opseg prekoračenja troškova dovodi u pitanje održivost programa, čak i ako su razarači bili u stanju funkcionirati kako je zamišljeno, pišu američki mediji.

Tim razaračima nedostaje nekoliko ključnih značajki, uključujući protubrodske projektile, protupodmornička torpeda i rakete za zračnu obranu dugog dometa, istaknuo je vojni stručnjak Sebastian Roblin u članku iz 2021. godine za National Interest. Zumwalte je nazvao ambicioznim, ali propalim konceptom broda, čije oružje nije bilo jeftino, s cijenom od 800.000 dolara za svaku navođenu more-kopno bojnu glavu dugog dometa. Riječ je o otprilike ekvivalentu cijene jednog krstarećeg projektila. Na kraju je proizvodnja tog streljiva i otkazana, upravo zbog sulude cijene, koja je jednostavno neodrživa.

Proizvod nerealnih procjena?

Roblin je naglasio da je klasa Zumwalt proizvedena na temelju nerealnih procjena koje su se oslanjale na minimalne troškove unatoč tome što je u konačnici projekt probio proračun za 50 posto.

Američka mornarica razmotrila je i alternative za prenamjenu tih razarača, uključujući njihovo preuređenje u posvećene lovce na brodove.

Ranije 2022. godine američka ratna mornarica odlučila je opremiti te brodove hipersoničnim projektilima do 2025. godine, izvijestio je USNI News, a tvrtka Lockheed Martin izrazila je spremnost integrirati te projektile na Zumwalte. Ti bi razarači, prema pisanju portala Breaking Defense, trebali biti i prvi koji će testirati hipersoničnu tehnologiju koja se ne lansira iz zraka.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti