FOTO Pogledajte kako je nevrijeme u Hrvatskom zagorju izgledalo iz svemira

Iako se na ovim snimkama ne vidi koliko je velika bila tuča ili koliko su jaki bili vjetrovi koji su rušili stabla, žarke boje govore koliko je intenzivno zapravo bilo.

Martina Čizmić | 03.06.2022. / 10:26

Oluja nad Hrvatskim zagorjem (Foto: Zoom Radar/Screenshot)

U posljednjih tjedan dana sjeverozapadna Hrvatska, točnije Hrvatsko zagorje, našlo se na udaru nekoliko jakih oluja koje su snažnim vjetrovima i tučom uzrokovale velike štete na kućama, gospodarskim objektima, ali i poljoprivrednim površinama.

Tuča koja je poharala Zagorje - 3 FOTO Nevrijeme i tuča poharali sjeverozapad Hrvatske: Ministrica obećala brzu pomoć

Scene koje su dolazile iz Zagorja zaista su bile zastrašujuće, a koliko su oluje bile jake, možda najbolje govore slike koje su snimili meteorološki sateliti iz Zemljine orbite. 

Tuča koja je poharala Zagorje - 3 FOTO/VIDEO Tuča potukla Zagorje, štete su strašne: "Bio je i ogroman vjetar, imamo nekoliko klizišta, ispumpavamo podrume..."

Iako se na ovim snimkama ne vidi koliko je velika tuča bila ili koliko su jaki vjetrovi bili koji su rušili stabla, žarke boje govore koliko je intenzivno zapravo bilo. 

Animaciju nailaska oluje, napravljenu zahvaljujući snimkama sa satelita, možete pogledati na Zoom Radaru

Na stranicama DHMZ-a objavljen je radarski kompozit koji se sastoji od podataka prikupljenih u mreži meteoroloških radara DHMZ-a. Na dnu slike se nalazi skala koja prikazuje brojčane vrijednosti intenziteta oborine, a uz sliku je opisna skala izračunate količine oborine u sat vremena. Vrijeme na slici je termin (po službenom vremenu) početka radarskog mjerenja. Slika prikazuje kompozitni prikaz produkta SRI (Surface Rainfall Intensity – Intenzitet oborine pri tlu) izračunat pomoću programske podrške za obradu i prikaz radarskih podataka IRIS.

Oluja nad Hrvatskim zagorjem (Foto: DHMZ)

 

 

EUMetsat, odnosno europska mreža meteoroloških satelita, također je zabilježila snažno nevrijeme, i to u obliku satelitske snimke prolaska naoblake. 

Oluja nad Hrvatskim zagorjem (Foto: Eumetsat)

S obzirom na to da je Meteoalarm izdao novo upozorenje za grmljavinsko nevrijeme i moguću tuču, čini se kako bismo slične, ne baš lijepe slike, mogli gledati i sljedećih dana. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti