Galerija

Svemirski teleskop James Webb otkrio je nove detalje sjajnog svemirskog otpada koji okružuje umiruću zvijezdu.

Nedavno otkrivene slike objekta Messier 57, također poznatog kao prstenasta maglica, nude svježu perspektivu na umiruću zvijezdu. Te su slike snimljene pomoću infracrvenih NIRCam i srednjih infracrvenih MIRI instrumenata. Ti instrumenti pružaju uvid u različite aspekte umiruće zvijezde nalik Suncu u srcu navedene maglice. NIRCamova promatranja osvjetljavaju zamršene niti i čvorove unutar unutarnjih područja maglice, dok MIRI prikazuje delikatne uzorke koncentričnih obilježja u vanjskim područjima.

"Ljetni trokut" sastavljen od tri sjajne zvijezde Vega (gore lijevo), Altair (dolje u sredini) i Deneb (krajnje lijevo) Japanski znanstvenici osluškuju svemir u potrazi za odgovorom na 40 godina staru poruku: Ima li koga?

Prstenasta maglica, udaljena oko 2750 svjetlosnih godina od Zemlje, kategorizirana je kao planetarna maglica. Predstavlja završnu fazu zvijezde koja je nekoć nalikovala našem Suncu. Kako zvijezde nalik Suncu troše svoje gorivo vodikove fuzije, postaju nestabilne i odbacuju svoj vanjski materijal.

Gravitacija preuzima zvjezdanu jezgru koja se više ne održava fuzijom, uzrokujući njezin kolaps u bijelog patuljka. Ovakva sudbina čeka naše Sunce i brojne druge zvijezde u našoj galaksiji.

Zvijezda HD 45166 Zvijezda koju astronomi već 100 godina smatraju "čudakom" možda krije odgovor na jedan veliki kozmički misterij

Zvijezda koja je stvorila Prstenastu maglicu iscrpila je svoje fuzijsko gorivo u posljednjih 2000 godina, iz zemaljske perspektive. Centralni bijeli patuljak ima masu otprilike 60 posto mase Sunca. Materijal oko ovog ostatka širi se u svemir, tvoreći izgled poput prstena.

Vanjski omotač maglice je gust i prašnjav, tvoreći zamršene strukture na mjestima gdje dolazi u interakciju s međuzvjezdanim medijem. Ove svježe slike otkrivaju otprilike 20.000 gustih kuglica bogatih vodikom unutar maglice. Glavni omotač emitira svjetlost bogatu policikličkim aromatskim ugljikovodicima – istom vrstom ugljika koji se nalazi u čađi.

Promjene oblaka na Neptunu S Neptuna misteriozno nestali svi oblaci, znanstvenici misle da znaju tko je krivac za to

Vjeruje se da je prisutnost koncentričnih prstenova koji okružuju zvijezdu rezultat interakcije s njezinim binarnim parom. Duboko unutar maglice, vrući, tanki plin emitira blistavi sjaj.

Detaljna analiza ovih finijih struktura svemirskog teleskopa James Webb poboljšat će astronomsko razumijevanje konačne sudbine većine zvijezda u svemiru.

Svjedoci smo posljednjih poglavlja života jedne zvijezde. To je pregled daleke budućnosti Sunca, da tako kažemo, a opažanja JWST-a otvorila su novi prozor u razumijevanju ovih svemirskih događaja koji izazivaju strahopoštovanje. Prstenastu maglicu možemo koristiti kao naš laboratorij za proučavanje kako se planetarne maglice formiraju i razvijaju, objasnio je Mike Barlow, astrofizičar sa Sveučilišta u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedan od voditelja međunarodnog JWST projekta prstenaste maglice.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju