Japanski znanstvenici osluškuju svemir u potrazi za odgovorom na 40 godina staru poruku: Ima li koga?

1983. godine astronomi Masaki Morimoto i Hisashi Mirabayashi došli su na ideju da pošalju poruku sastavljenu od 13 crteža koji predstavljaju život na zemlji, prema 16,7 svjetlosnih godina udaljenoj zvijezdi Altairi.

Martina Čizmić | 23.08.2023. / 09:40

"Ljetni trokut" sastavljen od tri sjajne zvijezde Vega (gore lijevo), Altair (dolje u sredini) i Deneb (krajnje lijevo) (Foto: A. Fujii/ESA)

Ljudi su uvjereni da nisu jedini inteligentni oblik živog bića u svemiru. Stoga već godinama pokušavaju uspostaviti kontakt s nekim oblikom inteligentnog života u svemiru. Slale su se sonde s različitim informacijama o Zemlji, slušali signali iz svemira, a prije 40 godina grupa japanskih znanstvenika poslala je poruku na koju očekuju odgovor.

Naime, 1983. godine astronomi Masaki Morimoto i Hisashi Mirabayashi došli su na ideju da pošalju poruku sastavljenu od 13 crteža koji predstavljaju život na zemlji, prema 16,7 svjetlosnih godina udaljenoj zvijezdi Altairi.

NASA-ina zlatna ploča s Voyagera Kopija NASA-ine zlatne ploče, koja je trebala upoznati izvanzemaljce sa Zemljom, ide na prodaju

Procijenili su da bi signalu trebalo nekoliko desetljeća da dođe do zvijezde, a onda i nekoliko desetljeća da stigne odgovor. Simbolično, odlučili su da bi datum kad bi odgovor mogao stići bio oko 22. kolovoza 2023. godine. Naime, tada na lunarnom kalendaru pada zvjezdani festival Tanabata, s nebeskim "ljubavnicima" Altairom i Vegom.

Stoga je tim znanstvenika sa Sveučilišta Hyogo postavio antenu promjera 64 metra u prefekturi Nagano u Japanu, ne bi li pokušali uhvatiti radiosignale koji bi možda mogli biti odgovor na poruku poslanu 1983. godine.

U JAXA-inom Usuda Deep Space Centru, od 22 sata, 22. kolovoza osluškivali su bilo kakve tragove odgovora. No, za sad, nema informacija da su išta "čuli". Čak i ako nisu zabilježili nikakve "neobične zvukove" koji bi se mogli protumačiti kao "odgovor" na njihovu poruku, još uvijek postoji nada da u svemiru postoji inteligentan život. Samo mu treba nešto dulje vremena da odgovori.

Izvor: Asahi

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti