FOTO Prvi put zabilježen čudesan incident između orla štekavca i sivog tuljana

Sivi tuljani, čini se, iaaju vrlo neobičan način odvraćanja zračnih grabežljivaca od svojih ribljih lovišta.

Branimir Vorša | 12.03.2024. / 12:45

Sivi tuljan pljuje n orla štekavca
Sivi tuljan pljuje na orla štekavca (Foto: Claire Jacobs/Isle of Wight Natural History and Archaeological Society journal)

U vrlo neobičnom susretu s divljim životinjama u luci Newtown na britanskom otoku Wight, promatračica ptica Clare Jacobs i njezina kći Megan primijetile su neviđenu interakciju između sivog tuljana i orla štekavca. Dok se morski orao spuštao prema vodi, izronio je odrasli sivi tuljan, žestoko lajući i pljujući vodu na grabežljivca u zraku.

Clare i Megan, u pratnji paleontologa Davida Martilla, dokumentirale su incident u časopisu Isle of Wight Natural History and Archaeological Society journal, nagađajući da je tuljan branio svoj ribolovni teritorij.

Slika nije dostupna Kad već ne mogu sami, znanstvenici su za istraživanje Antarktika angažirali - tuljane

To je prvi zapis o interakciji između ova dva predatora i prvi izvještaj o sivim tuljanima koji koriste pljuvanje kao sredstvo obrane ili odvraćanja od zračnog neprijatelja, kaže Meghan Jacobs.

Iako su sivi tuljani i orlovi štekavci česta pojava na otoku Wight, njihove interakcije nisu prethodno dokumentirane. Tuljani, poznati po svojoj veličini koja prelazi 2 metra u dužinu, uglavnom se hrane ribom kao što su pješčana jegulja, bjelutak, bakalar, haringa i losos, što ih stavlja u konkurenciju s morskim orlovima koji se isto tako hrane ribama te vodenim pticama.

Nevjerojatno je da je pljuvanje, neobičan obrambeni mehanizam kod kralježnjaka, odigralo ključnu ulogu za sivog tuljana u ovom susretu. Clare Jacobs bila je ushićena zbog snimanja ove rijetke interakcije kamerom. Uvijek sam oduševljena uhvatiti fotografije orlova, ali hvatanje tako rijetke i nikad prije viđene interakcije uljepšalo je moju godinu, rekla je.

Bjeloglavi sup Cipar pušta ugrožene supove kako bi povećao populaciju

Orlovi štekavci, najveća europska vrsta s rasponom krila do 2,37 metara, ponovno su uvedeni na otok Wight 2019. godine, nakon što su izumrli 1780. godine.

Novozabilježeni neobičan incident između orla i tuljana naglašava prilagodljivost divljih životinja novim susjedima, čak i ako sivi tuljani možda nisu baš zadovoljni ponovnim uvođenjem štekavaca u njihova staništa.

Dokumentirani susret isto tako služi kao podsjetnik na bezbrojne nepoznate interakcije unutar životinjskog carstva.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti