Francuska dala zeleno svjetlo stvaranju bioničkih vojnika: Nećemo ih vidjeti tako skoro, ali moramo biti spremni i na tu situaciju

Nakon što je SAD optužio Kinu da stvara bioničke vojnike, Francuska je krenula u stvaranje svojih.

Martina Čizmić | 11.12.2020. / 14:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bionički vojnici do sad su bili pojam koji povezujemo s filmovima i knjigama, a uskoro bi se mogli pojaviti na ratištu pored vas. Točnije, vojnici koji u sebi imaju naprednu tehnologiju zbog koje ne osjećaju bol, imaju nadljudske sposobnosti i mikročipove u sebi, mogli bi uskoro postati dio redovnih francuskih vojnih snaga. Naime, francuski etički odbor ministarstva obrane dao je zeleno svjetlo za razvoj tih tehnoloških i biotehnoloških mogućnosti.

Slika nije dostupna Razmišljaju i o genetskoj modifikaciji? U SAD-u tvrde da Kinezi razvijaju supervojnike s naprednim biološkim sposobnostima

Vojnik na kompjuteru (Foto: Getty Images) Američka vojska iskorištava svakodnevne aplikacije za pristup lokacijskim podacima milijuna korisnika diljem svijeta

Francuski odbor proglasio ih je "ključnim az borbu", a u pojašnjenju odluke naveli su i kako bi ugradnja mikročipova u vojnike, koji bi postupno otpuštali umirujuća sredstva, učinili vojnike otpornima na bol, stres i umor.

No, mikročipovi bi mogli otići i korak dalje te vojnicima omogućiti "povezivanje" sa sustavima naoružanja, navigacijom, a možda i komunikacijskim sustavima. Francuska vojska čak razmišlja o stvaranju protetičkih dodataka koji bi vojnicima omogućili napredne fizičke, kognitivne i psihološke sposobnosti.

Ipak, to ne znači da će francuski vojnici postati bezosjećajni roboti i ratni strojevi. Prema planu odbora, vojnici bi unatoč svim unaprjeđenjima trebali poštivati vojna i humanitarna pravila.

Francuska ministrica obrane, Florence Parly, istaknula je kako ne očekuje da će bionički vojnici postati francuska stvarnost u bliskoj budućnosti, ali dodaje kako je nužno stvoriti preduvjete za korištenje takve tehnologije i biotehnologije u francuskoj vojsci.

Izvor: TechTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti