Razmišljaju i o genetskoj modifikaciji? U SAD-u tvrde da Kinezi razvijaju supervojnike s naprednim biološkim sposobnostima

Iz američke Nacionalne obavještajne agencije upućene su oštre optužbe na račun Kine jer strahuju da njihova vojska testiranjima želi stvoriti vojnike s biološki naprednim sposobnostima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.12.2020. / 13:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Roboti ubojice, nevidljivi i ubojiti dronovi, pametno naoružanje i druga napredna tehnologija ono je što u budućnosti možemo očekivati u ratovima. Također, od velike će važnosti biti i ratovanje u virtualnom prostoru, odnosno kibernetičko ratovanje, no ako je vjerovati američkim izvorima, Kinezi bi mogli imati i neke druge adute na bojnim poljima. Korištenjem alata za modificiranje gena CRISPR, kao i biotehnološkim metodama, Kinezi bi mogli poboljšati biološke sposobnosti svojih vojnika, koji bi tako postali supervojnici.

Slika nije dostupna Analiza vodećih vojnih analitičara: Novi kineski stealth bombarder moći će nuklearnim naoružanjem napasti i Havaje

Prema obavještajnim podacima koje je objavio direktor Nacionalne obavještajne agencije John Ratcliffe, Kinezi su na pripadnicima svoje vojske proveli testiranja u kojima su pokazali da “ne poznaju etičke granice u svojoj želji za ostvarivanjem moći”. Naime, cilj istraživanja i testiranja jest dobiti neku vrstu supervojnika, odnosno vojnike s “biološki naprednim sposobnostima”. Naglasio je kako Peking želi dominirati nad SAD-om i cijelim svijetom ekonomski, vojno i tehnološki, što danas predstavlja “najveću prijetnju SAD-u”, ali i najveću prijetnju svjetskoj demokraciji i slobodi od Drugog svjetskog rata.

NA CNBC-u podsjećaju i na jedno prošlogodišnje izvješće koje su objavili Elsa Kania iz Centra za novu američku sigurnost te bivši mornarički časnik i konzultant Wilson VornDick u kojem su analizirali kineske ambicije za primjenu biotehnologije na bojištima, pri čemu su posebno upozorili kako su Kinezi spremni na korištenje genetske modifikacije korištenjem alata CRISPR kako bi poboljšali sposobnosti ljudi i vojnika. Iako su tada naglasili kako je genetska modifikacija “hipotetska mogućnost”, u izvještaju su ipak napomenuli kako postoje indikacije da znanstvenici i istraživači u kineskoj vojsci počinju istraživati taj potencijal.

Slika nije dostupna Američka vojska radi na sustavu koji bi vojnicima omogućio međusobno čitanje misli

U razgovoru za CNBC VonDick rekao je kako nije toliko zabrinut što bi Kinezi mogli steći prednost na bojištima, već je zabrinut zbog nesagledivih posljedica koje bi mogle izazvati petljanje s ljudskim genima.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti