Analiza vodećih vojnih analitičara: Novi kineski stealth bombarder moći će nuklearnim naoružanjem napasti i Havaje

Kina bi razvojem svojeg novog stealth bombardera H-20 mogla dobiti istinski interkontinentalni doseg, navodi se u izvješću voedeće britanske "think tank" grupe.

Branimir Vorša | 30.11.2020. / 09:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski bombarder H-20 još je uvijek u fazi razvoja, no u Pentagonu vjeruju da će jednom kad projekt bude dovršen njegova primarna zadaća biti ciljanje američkih prekomorskih područja poput Guama, dok drugi vojni analitičari smatraju da će tom bombarderu i Havaji biti unutar dosega.

Britanski institut za istraživanja obrane i sigurnosti Royal United Services napravio je izvješće s pregledom načina na koji Rusija i Kina razvijaju svoja ratna zrakoplovstva, uključujući i zrakoplove iduće generacije te najnovija oružja.

Naoružan nuklearnim i konvencionalnim raketama, H-20 mogao bi predstavljati veliki odmak od prethodne doktrine i prakse razvoja opreme kineskog ratnog zrakoplovstva, stoji u tom izvješću.

Dodaje se da je kineska vojska trenutačno posložena kao regionalna sila koja može probiti prvi otočni lanac, odnosno seriju arhipelaga u Tihom oceanu, koja seže od Kurilskih otoka preko Japana pa sve do Filipina.

Za usporedbu, H-20 bi Kinezima doista dao sposobnost projiciranja moći na istinski interkontinentalnoj razini, naglašava se u izvješću britanskog "think tanka".

Kineska vojska najavila je plan za razvoj bombardera H-20 još 2016. godine, a taj bi podzvučni bombarder mogao ući u službu u narednih pet godina. Kineski mediji pišu da će moći nositi ubojit teret do 45 tona, uključujući i nuklearno naoružanje te četiri stealth ili hipersonične krstareće rakete.

H-20 je dio plana širenja operacija bombardera kineskog ratnog zrakoplovstva te kao takav i dio šireg plana unaprjeđenja kineskih oružanih snaga.

Američko ministarstvo obrane u kolovozu je objavilo izvješće u kojem je procijenilo da je doseg H-20 8500 kilometara, što bi ranije spomenuti Guam itekako dovelo unutar dosega tog bombardera. No drugi vojni stručnjaci smatraju da je doseg tog zrakoplova više od 12.000 kilometara, što pak znači da su unutar dometa za napad i Havaji.

Bivši instruktor u kineskoj vojsci Song Zhaongping rekao je da je H-20 dizajniran tako da može dosegnuti američki teritorij u sklopu kineske nuklearne trijade, koja uključuje i raketno naoružanje lansirano iz mora ili s kopna.

Kinezi su se međutim odlučili za stealth opciju jer se ona pokazala učinkovitom prvenstveno kod Amerikanaca, a onda i Rusa, odnosno njihovih zrakoplova iduće generacije. Pristup "letećih kamiona s bombama" stoga je prepušten okretnim višenamjenskim borbenim zrakoplovima.

 

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti