Francuska uoči Eura 2016 razvila mobilnu aplikaciju za upozorenje na terorističke napade

Aplikacija će korisnike upozoravati na sve vrste izvanrednih situacija.

Monika Nožić Monika Nožinić | 09.06.2016. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Francuska vlada mobilnu aplikaciju razvila je kako bi javnost upozorila u slučaju terorističkih napada. Aplikacija pod nazivom SAIP objavljena je uoči EURO 2016 prvenstva koje počinje u petak, 10. lipnja.

Građani će putem aplikacije moći upozoriti policiju u slučaju sumnje na napad, priopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Vlada kaže da je aplikacija razvijena nakon prošlogodišnjeg napada u Parizu u kojemu je poginulo 130 ljudi, a britanski ured za strance u utorak je upozorio da bi stadioni i mjesta s velikim brojem ljudi mogli biti mete za napad tijekom turnira u malom nogometu.

Korisnici će se moći prijaviti za primanje upozorenja u osam različitih geografskih zona, a upozorenja će ponuditi kratak opis onoga što se dogodilo, kao i savjete o tome kako ostati na sigurnom.

Prilikom primanja priopćenja neće se osjetiti vibriranje niti bilo kakav zvuk, kako bi se osiguralo da svaka osoba bude sigurna ako se nalazi u blizini napadača, a vlada je također naglasila da će privatnost korisnika biti u potpunosti zaštićena.

Nadogradnja aplikacije upozoravat će korisnike na druge vrste izvanrednih situacija, kao što su poplave i industrijske nesreće, rekli su službenici.

Aplikacija je besplatno dostupna za operativne sustave iOS i Android.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti