Francuska zabranjuje mobitele u osnovnim školama

Više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.

Martina Čizmić | 08.06.2018. / 08:40

Djeca i mobilni telefoni (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Francuski učenici ovisni o mobitelima morat će u školi preživjeti bez njih zbog nacrta zakona što ga je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer u četvrtak predstavio kao "mjeru detoksikacije" za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja.

Predsjednik Emmanuel Macron, čija stranka ima uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mjere u parlamentu, na vrijeme da se uvede prije iduće akademske godine u rujnu.

Osnovne škole bez mobitela jedno je od Macronovih predizbornih obećanja.

Više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.

Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o sličnim mjerama.

Mobiteli predstavljaju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizirati naš život, rekao je francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za televizijski kanal LCI news.

Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu, dodao je.

Novo se pravilo odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila prijedlog zakona.

Neki su se učitelji javno usprotivili njihovu uključivanju u zakon, uključujući Stephanea Crocheta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja sigurnosni rizik. Dodao je kako učiteljima trebaju telefoni u slučaju izvanrednih situacija.

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije.

Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe mobitela, reketarenje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

(Hina)

Anketa

Biste li vi podržali odluku o zabrani mobitela u osnovnim školama i u Hrvatskoj?

  • 211 glasova
  • 20 glasova
glasova:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti