Francuzi imaju najbrži mobilni internet u Europi, a evo kakva je situacija u Hrvatskoj

Zemlje Europske unije imaju poprilično ujednačene brzine mobilnog interneta, pokazalo je istraživanje RFBenchmarka napravljeno za proteklu 2019. godinu. Hrvatska u tom smislu, što se brzine mobilnog interneta tiče, uopće ne stoji loše.

Branimir Vorša | 03.02.2020. / 10:29

RFBenchmark podatke za analizu brzine mobilnog interneta dobiva preko svoje mobilne aplikacije, odnosno s mnoštva različitih smartphonea korisnika koji koriste tu aplikaciju. Dok ti podaci nisu bez svojih mana, oni daju dobar uvid u generalno stanje mobilnih mreža u Europi.

Općenito gledano, ti rezultati sugeriraju da većina zemalja Europske unije ima ujednačene brzine mobilnog interneta, a iznimka su Makedonija te zemlje istoka Europe, odnosno Bjelorusija, Ukrajina i Rusija.

Istraživanje je pokazalo da se podaci putem mobilnog interneta najbrže preuzimaju u Francuskoj, gdje je brzina skidanja podataka s interneta 19,9 Mbps. Brzinu veću od 19 Mbps imaju još Poljska, Portugal i Austrija.

Između 18 i 19 Mbps imaju Švedska, Finska, Litva, Italija, Njemačka, Nizozemska i Belgija.

Hrvatska spada u skupinu europskih zemalja u kojoj je brzina prijenosa podataka s interneta između 17 i 18 Mbps, a društvo u toj skupini čine joj još i Velika Britanija, Danska, Grčka, Češka i Slovačka.

Što se našeg susjedstva tiče, brži mobilni internet imaju jedino Talijani, dok Slovenci, Mađari i Srbi imaju sporiji mobilni internet.

Najsporiji mobilni internet u Europi imaju Bjelorusija s 12,3 Mbps, Rusija s 11,5 Mbps te Ukrajina s tek 9,7 Mbps.

Što se uploada tiče, Španjolska je tu najbrža s 10,3 Mbps, dok je Ukrajina posljednja s 3,4 Mbps. U Hrvatskoj ta brzina iznosi vrlo pristojnih 7,3 Mbps, što je brže od primjerice susjedne Slovenije i Srbije.

Izvor: RFBenchmark

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti