Francuzi planiraju graditi "plutajuće farme vjetrenjača"

Ovu 200 milijuna eura vrijednu investiciju pozdravila je i Europska unija istaknuvši kako takvi projekti doprinose ostvarenju energetskih i klimatskih ciljeva u EU-u.

Martina Čizmić | 26.02.2019. / 07:26

Plutajuće farme vjetrenjača (Foto: EOLFI)

Svijet se polako, ali sigurno okreće obnovljivim izvorima energije. I dok je iskorištavanje Sunčeve energije među najpopularnijim oblicima obnovljive energije, u Francuskoj rade na veoma zanimljivom projektu koji će iskoristiti snagu vjetra za stvaranje električne energije.

Četiri projekta (“Groix Belle Ile”, “Golf du Lion”, “Eolmed” i “Provence Grand Large”) trebala bi demonstrirati iskorištavanje snage vjetra na moru. Točnije, Francuzi planiraju napraviti "plutajuće farme vjetrenjača" koje bi testirale mogućnost proizvodnje električne energije na moru.

U prvoj, testnoj fazi, žele postaviti jednu plutajuću farmu na Atlantik, a tri na Sredozemno more. Svaka bi "farma" imala tri do četiri turbine koje bi imale ukupni kapacitet 24 megavata. Farme bi međusobno bile povezane podvodnim kabelima kojima bi i struju slale na kopno.

Svaka će farma imati drugačiju kombinaciju turbine, plutajuće podloge i kabela kako bi se mogle testirati različite tehnologije i proučiti njihova izdržljivost te dugotrajnost. Najuspješnija kombinacija potom bi se mogla koristiti u široj primjeni.

Plutajuće farme bit će usidrene 30-ak kilometara od obale, a očekuje se da će s testiranjem početi već sljedeće godine.

Ovu 200 milijuna eura vrijednu investiciju pozdravila je i Europska unija istaknuvši kako takvi projekti doprinose ostvarenju energetskih i klimatskih ciljeva u EU.

Ako se plutajuće farme vjetrenjača pokažu kao dobro rješenje, Francuzi bi mogli duž cijele svoje obale postavljati takve vjetroelektrane i do 2050. proizvoditi dvostruko više energije iz obnovljivih izvora no što ih danas dobivaju iz nuklearnih elektrana.

S obzirom na to koliko često na Jadranu puše vjetar, možda bi ovakve plutajuće farme mogle biti izvrsno rješenje za opskrbu električnom energijom naših otoka. Samo da Francuzi dokažu da je moguće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti