"FREE Hotel Wi-Fi" možete platiti skupo ako ovo radite dok surfate na odmoru

Provjerite na što trebate paziti dok se koristite besplatnim internetom u kafićima i na kolodvorima...

A.M.K. | 29.06.2017. / 07:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pripreme za godišnji počinju, a rijetki svoje putovanje na odmor mogu zamisliti bez interneta. Želite uštedjeti pa se spajate na javni besplatni Wi-Fi, ali niste ni svjesni koje opasnosti krije naizgled bezbrižno surfanje. Provjerite na što trebate paziti dok koristite besplatni internet u kafićima, na autocesti i kolodvorima...

Besplatni Wi-Fi, ali pod koju cijenu?

Dosađujete se u zračnoj luci ili na odmorištu na autocesti. Odlučili ste se povezati na besplatnu Wi-Fi mrežu kako biste u zadnji trenutak riješili stvari za posao prije nego što isključite sve notifikacije na dva tjedna. Možda ćete misliti da činite sebi i šefu uslugu, ali upravo ste se izložili bezbrojnim sigurnosnim prijetnjama.

Ako koristite besplatnu Wi-Fi mrežu za plaćanje putem interneta, to bi mogla biti vaša najskuplja pogreška. Javne bežične mreže toliko su ranjive da čak i vaši tehnološki zaostali roditelji mogu naučiti kako ih hakirati. Možda je to pretjerivanje, ali uistinu naglašava kako je lako probiti „sigurnost“ besplatnih WiFi mreža.

Čovjek-u-sredini (man-in-the-middle)“, „ometanje (spoofing)“ i „njuškanje (sniffing)“ nazivi su najčešćih vrsta napada na Wi-Fi mreže koje hakeri koriste kako bi ukrali vaše informacije koje su im dostupne kada se spojite na besplatnu mrežu. Što kradu? Sve.

Mogu vam ukrasti što god požele – vaše lozinke, bankovne podatke, kompletnu povijest razgovora, ali i sve one čudne selfije koje niste stigli izbrisati.

Zabavni park za hakere

Ako mislite da su hakeri veliki genijalci, varate se. Bilo tko s malo predzanja i pristojnim vještinama guglanja može skinuti besplatni softver pomoću kojega može skupiti podatke s nezaštićenih mreža.

To se naziva „njuškanjem“ i cilj je tog napada razotkriti sve što ste radili online – od sadržaja vaših mailova i chat aplikacija, do korisničkih podataka i podataka o kreditnim karticama. Na takvu vrstu napada posebno su ranjive mreže na avionskim letovima pa do dolaska na vašu destinaciju i konačni odmor možete ostati bez kune na računu.

Malo napredniji način hakiranja Wi-Fi mreža jesu napadi „čovjek u sredini“. Koristeći jednostavne Wi-Fi uređaje, hakeri mogu napraviti lažne mreže s imenima koja zvuče posve legitimno. Kada vidite naziv poput „FREE Hotel Wi-Fi“ nemojte biti brzi s prstima, već razmislite o rizicima u slučaju povezivanja.

Hakerima ne treba mnogo znanja da bi pronašli rupe u internetskim mrežama te tako provukli neki „malware“ koji će im omogućiti da potpuno preuzmu vaše računalo, uključujući vaše podatke, mikrofon i kameru.

Zlatna pravila Wi-Fi sigurnosti

Ako ste se sada malo zamislili i preplašili, smirite se i čitajte dalje. Uz samo malo pažnje i opreza i vi vrlo lako možete nadmudriti hakere. Pročitajte osnovne upute i dobro ih zapamtite.

1. Kao što je često slučaj, apstinencija je najbolji oblik zaštite. Nemojte se povezivati s nesigurnim Wi-Fi mrežama, posebno ako imaju sumnjivo ime. Ako koristite javni Wi-Fi, držite se pregledavanja, gledanja omiljenih emisija ili reprodukcije glazbe. Nemojte koristiti online bankarstvo i ne komunicirajte nikakve osjetljive informacije putem chat aplikacija.

2. Ako posjetite mrežne stranice koje zahtijevaju vaše podatke za prijavu, provjerite jesu li sigurne (adresa bi trebala početi s https:// umjesto http://). Ako se nakon prijave preusmjerite na "http://", to znači da ste se vratili na nesigurno pregledavanje.


3. Koristite VPN softvere za šifriranje lozinki i sakrivanje vaše aktivnosti dok ste na mreži. VPN dodaje neprobojan sloj dekriptiranja na vaše sesije pregledavanja.

4. Isključite dijeljenje datoteka i pisača na računalu. U sustavu Windows obično ćete pronaći ovu postavku na Upravljačkoj ploči pod stavkom "Mreža i internet" i "Centar za dijeljenje mreže". Korisnici OS sustava mogu promijeniti ove opcije pod stavkom "Dijeljenje".

5. Provjerite je li vam uključen vatrozid.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti