Futurologinja otkriva kako riješiti bolno pitanje svih država - transformaciju javne uprave

Drugi dan konferencije Future Tense nastavlja se raspravom o budućnosti javnog upravljanja, o čemu je govorila Anne Lise Kjaer.

Martina Čizmić | 09.06.2022. / 14:38

Galerija

Potreba za transformacijom javne uprave očita je već godinama, ako ne i desetljećima. Iako je pandemija neke javne uprave potaknula na digitalizaciju i pokrenula digitalnu transformaciju, jasno je da su potrebne korjenite promjene. Što je sve potrebno kako bismo došli do transformacije, objasnila je Anne Lise Kjaer, futurologinja koja je svoj govor održala na konferenciji Future Tense u zagrebačkoj Laubi.

Kako bismo se ponašali kada bismo razmotrili dugoročan učinak naših postupaka? Upravo to pitanje trebaju si postaviti članovi javnih uprava, ali i mi sami, kako bismo zajednički i uspješno upravljali izazovima koji dolaze. Tehnologija se ubrzano razvija i neizbježno utječe na javnu upravu, društvo i individualce. Uz to, ona ima potencijal za implementaciju promjena, no uključenost, integritet i odgovornost odgovornih osoba kamen je temeljac uspješnog upravljanja i budućnosti, istaknula je Anne Lise Kajer.

Na panelu su joj se pridružili Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara i Ivan Franičević, CEO Rasca, dok je diskusiju moderirala Aida Riđanović, direktorica za međunarodne poslove i komunikacije u Qatar Foundation International.

Panel rasprava na Future Tense konferenciji Panel rasprava na Future Tense konferenciji (Foto: Zimo)

Izvrsnost javne uprave očituje se u dijalogu, zajedničkom definiranju izazova i rješenjima kojima ćemo ih savladati. Kao dežurni optimist, mislim da se trebamo odmaknuti od pesimizma. Ono na što se trebamo fokusirati je napredak koji smo postigli. Još učimo i proces je dinamičan, no postignuća nam trebaju biti motivacija i ohrabrenje za budućnost, poručio je Šaravanja.

Gradonačelnik Grada Bjelovara, Dario Hrebak, govorio je o projektima koje je već proveo, poput ukidanja prireza, a gradske financije učinio je potpuno transparentnim.

Revolucionarne promjene koje smo pokrenuli u Bjelovaru temeljene su na optimizmu, transparentnosti i odgovornosti. Mislim su to odlike koje trebaju karakterizirati budućnost upravljanja. Ako one ne postoje, ne postoji ni šansa za promjenom i razvojem. Ukratko, javna uprava koja će optimistično prihvatiti dubinsku promjenu, vjerovati u nju, implementirati ju i pratiti javna je uprava budućnosti, izjavio je Hrebak.

Ivan Franičević, izvršni direktor Rasca, govorio je o odnosu privatnog i javnog sektora te potrebnih promjena koje bi dovele do transformacije.

Promjena u načinu razmišljanja početak je svake promjene, a ono što ju čini toliko moćnom je činjenica da je jednako snažna i na lokalnoj, i na globalnoj razini. Pogledajte samo edukacijski sustav. Učili smo povijest, imali smo kolegije koji su se fokusirali na sadašnjost, dok je budućnost bila spominjana malo ili nimalo. Mislim da je vrijeme da se to promijeni, rekao je Franičević.

Konferencija Future Tense ove godine traje dva dana, a čeka nas predavanje jedinog svjetskog futurologa specijaliziranog za turizam i putovanja, Iana Yeomana, s temom The Future of Tourism. Konferenciju je u srijedu otvorio Mike Walsh s temom The Future of Independent Thinking and Leadership, nastavila je Daria Krivonos sa Sustanaible Future, dok je prvi dan zaključila tema The Future of Technology Mikea Bechtela. Drugi dan slušali smo The Future of Work and Education, koji je predstavio Daniel Susskind.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti