General Motors i Samsung planiraju gradnju tvornice baterija u SAD-u

Američki proizvođač automobila General Motors i južnokorejska tehnološka kompanija Samsung trebali bi uskoro objaviti planove o izgradnji zajedničke tvornice za proizvodnju baterija u SAD-u, objavio je Reuters pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Hina | 25.04.2023. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U siječnju je ta agencija objavila da GM i južnokorejski LG Energy Solution neće nastaviti s izgradnjom četvrte tvornice za proizvodnju baterija u SAD-u, nakon što završe gradnju treće tvornice Ultium Cells, u koju zajednički ulažu 2,6 milijardi dolara.

Ugradnja baterija na proizvodnoj traci, ilustracija Dvojica znanstvenika pomoću napredne tehnologije gotovo dvostruko povećala kapacitet litijevih baterija

Očekuje se da će nova tvornica GM-a i Samsunga koštati više od Ultium Cellsa, a lokacija na kojoj će se graditi neće biti odmah objavljena. GM i Samsung nisu htjeli davati komentare o tome.

GM i LG Energy Solution složili su se oko izgradnje triju zajedničkih tvornica baterija u SAD-u. Mi bismo također vjerojatno imali više od jedne zajedničke tvornice baterija s GM-om u SAD-u, kako bismo lakše zadovoljili GM-ovu potražnju za baterijama za električna vozila i ispunjavanje ciljeva elektrifikacije, rekao je izvor iz Samsunga koji je odbio biti imenovan jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Dodao je da te dvije kompanije razmatraju nekoliko zajedničkih tvornica baterija u Sjevernoj Americi.

GM je prošle godine najavio proizvodnju 400.000 električnih vozila u Sjevernoj Americi od 2022. do sredine 2024. te povećanje kapaciteta njihove proizvodnje na milijun komada godišnje u 2025. godini. Izvori su rekli Reutersu da GM razmatra hoće li mu trebati još dvije dodatne tvornice za električna vozila kako bi zadovoljio buduću potražnju za električnim vozilima.

Inače, Samsung i Stellantis objavili su još u svibnju 2022. da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u izgradnju nove zajedničke tvornice baterija u Kokomu, u američkoj saveznoj državi Indiani.

Dijete i baterije, ilustracija Talijanski znanstvenici napravili prvu bateriju koju možete sigurno - pojesti

Američki predsjednik Joe Biden tijekom svojeg prošlogodišnjeg posjeta Samsungu u Južnoj Koreji pozvao je tamošnje tvrtke da uđu u partnerstva s članovima američkih sindikata te je rekao da će zajednički pothvati koji proizvode baterije za električna vozila biti ojačani kolektivnim pregovaranjem. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti