U siječnju je ta agencija objavila da GM i južnokorejski LG Energy Solution neće nastaviti s izgradnjom četvrte tvornice za proizvodnju baterija u SAD-u, nakon što završe gradnju treće tvornice Ultium Cells, u koju zajednički ulažu 2,6 milijardi dolara.

Ugradnja baterija na proizvodnoj traci, ilustracija Dvojica znanstvenika pomoću napredne tehnologije gotovo dvostruko povećala kapacitet litijevih baterija

Očekuje se da će nova tvornica GM-a i Samsunga koštati više od Ultium Cellsa, a lokacija na kojoj će se graditi neće biti odmah objavljena. GM i Samsung nisu htjeli davati komentare o tome.

GM i LG Energy Solution složili su se oko izgradnje triju zajedničkih tvornica baterija u SAD-u. Mi bismo također vjerojatno imali više od jedne zajedničke tvornice baterija s GM-om u SAD-u, kako bismo lakše zadovoljili GM-ovu potražnju za baterijama za električna vozila i ispunjavanje ciljeva elektrifikacije, rekao je izvor iz Samsunga koji je odbio biti imenovan jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Dodao je da te dvije kompanije razmatraju nekoliko zajedničkih tvornica baterija u Sjevernoj Americi.

GM je prošle godine najavio proizvodnju 400.000 električnih vozila u Sjevernoj Americi od 2022. do sredine 2024. te povećanje kapaciteta njihove proizvodnje na milijun komada godišnje u 2025. godini. Izvori su rekli Reutersu da GM razmatra hoće li mu trebati još dvije dodatne tvornice za električna vozila kako bi zadovoljio buduću potražnju za električnim vozilima.

Inače, Samsung i Stellantis objavili su još u svibnju 2022. da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u izgradnju nove zajedničke tvornice baterija u Kokomu, u američkoj saveznoj državi Indiani.

Dijete i baterije, ilustracija Talijanski znanstvenici napravili prvu bateriju koju možete sigurno - pojesti

Američki predsjednik Joe Biden tijekom svojeg prošlogodišnjeg posjeta Samsungu u Južnoj Koreji pozvao je tamošnje tvrtke da uđu u partnerstva s članovima američkih sindikata te je rekao da će zajednički pothvati koji proizvode baterije za električna vozila biti ojačani kolektivnim pregovaranjem. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju