Genijalno rješenje koje bi jednim udarcem moglo riješiti problem trajanja i kapaciteta baterija

Interes za ovim baterijama već su pokazale tvrtke iz nuklearne industrije, ali i zrakoplovne i obrambene industrije.

Martina Čizmić | 27.08.2020. / 07:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživači startupa NDB napravili su i testirali bateriju koja bi jednim udarcem riješila dva problema koja u ovom trenutku muče svijet. Osmislili su nanodijamantnu bateriju (NDB) koja je napravljena od umjetno stvorenog dijamanta i nuklearnog otpada.

Iako zvuči pomalo neobično, takva bi baterija mogla biti gotovo neispražnjiva odnosno mogla bi trajati nevjerojatnih 28 tisuća godina bez dodatnog punjenja.

Kako ističu u NDB-u, njihova tehnologija omogućuje učinkovitije iskorištavanje električnog napona iz dijamanta koji se koristiti u stvaranju baterije. Uz to, baterija ne stvara nikakve štetne plinove prilikom rada, a potreban joj je samo pristup otvorenom zraku.

U NDB-u se nadaju da će uspjeti komercijalizirati svoje baterije i pretvoriti ih u iskoristiv izvor energije za sve - od električnih zrakoplova, brodova, vozila pa do manjih uređaja poput pametnih telefona i nosivih uređaja.

Trenutačno su u NDB-u zadovoljni uspješnim testiranjem svog koncepta nanodijamantne baterije, a želja im je napraviti funkcionalni prototip do kraja ove godine.

Interes za ovim baterijama već su pokazale tvrtke iz nuklearne industrije, ali i zrakoplovne i obrambene industrije, pa bismo o njima još mogli slušati.

Izvor: TechCrunch 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti