Geodetski fakultet objavio nevjerojatne podatke: Petrinjski potres izazvao je izuzetno velike pomake Zemljine kore

Najveći pomaci uočeni su uz područje Pokupskog rasjeda, gdje se zemlja pomaknula za četrdesetak centimetara prema zapadu.

Hina | 27.01.2022. / 14:04

Najsigurnija i najopasnija mjesta kada su u pitanju potresi u Hrvatskoj
Najsigurnija i najopasnija mjesta kada su u pitanju potresi u Hrvatskoj (Foto: DNEVNIK.hr)

Petrinjski razorni potres iz prosinca 2020. uzrokovao je, prema istraživanju Geodetskog fakulteta, izuzetno velike pomake Zemljine kore oko Petrinje, Gline i Siska, ali i na puno širem području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te posebno Grada Zagreba.

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak je objavio da je znanstveno istraživanje u svrhu određivanja pomaka Zemljine kore na području Banovine obavio kombinacijom tzv. GNSS izmjere i obrade InSAR snimki.

Slika nije dostupna Hrvatski geološki institut otkrio što je uzrokovalo razorni potres u Petrinji i okolici i kako je došlo do njega

Najveći pomaci uočeni su uz područje Pokupskog rasjeda. Zapadno rasjedno krilo pomaknulo se u smjeru zapada te se, prema GNSS mjerenjima, najveći pomak dogodio na području Slane i Glinskih Poljana s maksimalnim iznosom od 42 centimetra, dok prema rezultatima InSAR obrade taj pomak iznosi 38 centimetra.

Istočno rasjedno krilo pomaknulo se prema istoku te se najveći pomak dogodio na području oko grada Petrinje (57 centimetra po GNSS izmjeri, a po InSAR 47 centimetra).

GNSS rezultati ukazuju na pomak zapadnog rasjednog krila u smjeru sjeverozapada na području Luščana (najveći od 43 centimetra) te pomak istočnog rasjednog krila u smjeru jugoistoka, najveći od 60 centimetara na području Petrinje.

Ivica Sović: Potres promijenio Petrinju i geografski - 2 Potres u Petrinji pomaknuo ploče tla i do 35 cm, seizmolog potvrdio: "Čudi me da šteta nije i veća"

Slika nije dostupna Karte koje pokazuju sav intenzitet potresa: Nakon onog od 6,2 stupnjeva, slijedilo je još 265 naknadnih jačih od 1 stupnja

Rezultati obiju tehnika ukazuju da se uzdizanje tla dogodilo na području Slane, Glinskih Poljana i Sibića s maksimalnim pomacima od 14 centimetra prema rezultatima GNSS mjerenja, odnosno 24 centimetra prema InSAR rezultatima.

Na području Petrinje InSAR pomaci bilježe blago uzdizanje tla, dok GNSS mjerenja bilježe uzdizanje tla do 18 centimetra.

GNSS mjerenjima utvrđena su velika uzdizanja na području Grede (19 centimetra) te Velike Soline (16 centimetra), međutim, InSAR pomaci ukazuju na blaga spuštanja tla na tim područjima.

Prema GNSS mjerenjima, najveće spuštanje dogodilo se na području Siska (do 20 centimetra), dok InSAR rezultati ne registriraju pomake u toj veličini.

Kako do sada nije zabilježeno ni jedno istraživanje utjecaja petrinjskog potresa na šire zagrebačko područje, Geodetski fakultet napravio je i preliminarnu analizu površinskih pomaka koristeći podatke satelitske misije Sentinel-1 iz ESA-inog programa Copernicus.

Slika nije dostupna Zašto se Zagreb toliko tresao tijekom potresa u Petrinji? Ova simulacija pokazuje kako su se širili potresni valovi

Razrušena Petrinja nakon potresa Objavljena najsveobuhvatnija globalna karta područja s rizikom od potresa: Provjerite na kakvom području žive Hrvati

Dobiveni pomaci u horizontalnom smjeru su od 6,4 centimetra prema zapadu do 5,4 centimetra prema istoku te od -5,7 centimetra do 8,7 centimetra u vertikalnom smjeru. Evidentno je da je petrinjski potres prouzročio signifikantne pomake Zemljine kore ne samo na petrinjskom području već i na širem zagrebačkom području, objavio je Geodetski fakultet.

U ponedjeljak, 28. prosinca 2020. potres magnitude 5,0 prema Richteru s epicentrom nedaleko od Petrinje snažno je zatresao područje središnje Hrvatske, a osjetio se i u susjednim državama. Isto jutro na istom epicentralnom području uslijedila su još dva jača potresa, prvi magnitude 4,7 prema Richteru, a drugi magnitude 4,1 prema Richteru. U naredna 24 sata na istom epicentralnom području dogodilo se još desetak slabijih potresa.

Najsigurnija i najopasnija mjesta kada su u pitanju potresi u Hrvatskoj Najsigurnija i najopasnija mjesta kada su u pitanju potresi u Hrvatskoj (Foto: DNEVNIK.hr)

Međutim, ispostavilo se da su svi navedeni potresi bili samo niz predudara prije glavnog potresa, koji se dogodio 29. prosinca 2020. u 12:19. Epicentar ovog razornog potresa magnitude 6,2 prema Richteru bio je pet kilometara jugozapadno od Petrinje sa žarištem na dubini od 11 kilometara. Potres se snažno osjetio u Hrvatskoj i susjednim državama, ali i u dijelovima udaljenijih država, kao što su Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Rumunjska, Kosovo, Crna Gora i Italija.

Slika nije dostupna Opcija koja će biti tražena i u Hrvatskoj: Google najavio globalno lansiranje opcije ranog upozorenja za potrese

Živote je izgubilo najmanje sedam osoba, a materijalna šteta je velika, naročito u starim jezgrama Siska, Petrinje i Gline, kao i u okolnim selima, podsjeća Geodetski fakultet ističući da je potres u Petrinji bio 30 puta jači od zagrebačkog potresa 20. ožujka 2020.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti