Opcija koja će biti tražena i u Hrvatskoj: Google najavio globalno lansiranje opcije ranog upozorenja za potrese

Android Earthquake Alerts System baziran je na akcelerometrima pametnih telefona i njihovu prepoznavanju P-valova koji nastaju prilikom potresa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2021. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google želi napraviti najveću svjetsku mrežu za detekciju i rano upozorenje za potrese, pri čemu će umjesto klasičnih seizmografa koristiti - pametne telefone koji rade na Androidu. U tvrtki su još prošle godine najavili opciju Android Earthquake Alerts System koja je bazirana na akcelerometrima u telefonima koji su dovoljno osjetljivi da mogu detektirati i rane P-valove koje ljudi često ne osjete te sporije, ali i snažnije S-valove.

Slika nije dostupna Google iskoristio optički kabel na dnu oceana za otkrivanje velikih potresa: "To je velik korak"

Kako bi podaci bili što točniji, potrebna je velika količina podataka, odnosno telefona na istom mjestu kako bi sustav mogao prepoznati da je zaista trešnja koju su telefoni osjetili nastala od P-valova, odnosno da nije riječ o nekakvoj lažnoj uzbuni. Kada telefoni prepoznaju prve, odnosno P-valove potresa, oni će poslati obavijest na telefone kojom će korisnike upozoriti na mogućnost glavnog udara i savjetovati ih da pronađu zaklon. Iako je pitanje koliko će prije glavnog udara doći te obavijesti i upozorenja (što je epicentar bliži, vrijeme između obavijesti i udara je kraće), jasno je kako je u takvim slučajevima svaka sekunda od velike važnosti i može značiti razliku između života i smrti.

Prije nekoliko mjeseci ta je opcija postala dostupna korisnicima u Grčkoj i Novom Zelandu, a Google je jučer najavio njezinu dostupnost i u još nekoliko azijskih zemalja.

Slika nije dostupna “Grad je pretvoren u hrpu ruševina”: Danas je obljetnica najsnažnijeg potresa u povijesti na području Hrvatske

No to nije sve, najavili su kako tijekom sljedeće godine planiraju globalno lansiranje te opcije, pri čemu je uvjet da na tim područjima postoji dovoljan broj Androida s podrškom za Google Play. Pri najavi globalnog lansiranja opcije, posebno su naglasili kako će im prioritet biti države s najvećim rizikom od potresa. Nažalost, s obzirom na to da su Hrvatsku u posljednjih godinu i tri mjeseca pogodili prilično snažni potresi, može se očekivati da će i Lijepa Naša biti na tom popisu, iako iz Googlea službeno ne spominju niti jednu zemlju.

Izvor: 9to5Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti