Bitcoin je do ove godine bio apstraktan pojam koji su razumijeli samo rijetki. No, s povećanjem njegove vrijednosti i sve češćim spominjanjem kriptovaluta, Bitcoin je postao nešto što svi barem prepoznaju.

Ono što većina ljudi sad zna je da je za "proizvodnju" Bitcoina (ali i drugih kriptovaluta) potrebno računalo. Jako računalo i mnogo električne energije.

Upravo bi električna energija mogla u budućnosti biti problem za "rudare" kriptovaluta. Naime, prema nedavno objavljenom istraživanju, "rudari" kriptovaluta su ove godine potrošili energije koliko i 160 zemalja svijeta - zajedno.

Da pojasnimo - "rudari" diljem svijeta tako su ove godine potrošili više energije nego cijela Hrvatska. I to 70 posto više.

Iako količina električn energije koja otpada na proizvodnju Bitcoina iznosi 0,13 posto svjetske potrošnje električne energije, procjenjuje se da bi, nastavili se potrošnja povećavati ovim tempom, "rudari" mogli trošiti kao ostatak svijeta već u veljači 2020. godine. Jer samo u listopadu 2017. potrošnja energije koja otpada na "rudarenje" Bitcoina porasla je za gotovo 30 posto.

Procjenjuje se da je trošak proizvodnje Bitcoina na svjetskoj razini 1,5 milijardi dolara (9,53 milijarde kuna). No, istovremeno vrijednost proizvedenih Bitcoina (trenutno) iznosi 7,2 milijarde dolara (45,7 milijardi kuna).

Nastavi li rasti vrijednost Bitcoina, njegova će proizvodnja biti još isplativija. Naravno, pod uvjetom da cijena struje ostane niska i količina dostupne energije dovoljno velike da zadovolji "rudarske" apetite.

Jer, prema svemu sudeći, "rudarima" bi "rudarenje" mogla upropastiti jedino nestašica električne energije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju