Godina dana od početka prodaje gadgeta 'koji je trebao promijeniti tržište'

Dio analitičara vjerovao je kako će Apple Watch u potpunosti promijeniti tržište pametnih satova, no čini se da Cook i ekipa ipak nisu uspjeli u tome

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2016. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije godinu dana počela je prodaja Appleovog pametnog sata, prvog novog gadgeta ove kompanije koji je razvijen nakon smrti Steva Jobsa. Iz ove kompanije i dalje ne žele izlaziti u javnost s prodajnim brojkama tako da nam ostaje vjerovati tržišnim analitičarima i njihovim predviđanjima, a prema tim informacijama, Apple je prodao između 12 i 13 milijuna pametnih satova. Dakle, Apple je tijekom prve godine prodao dvostruko više satova, nego je tijekom prve godine prodao pametnih telefona (tijekom prve godine od predstavljanja iPhonea 2007. prodano je šest milijuna telefona).

Iako je prema nekim analitičarima to trebao biti proizvod koji će promijeniti tržište pametnih satova, to se ipak nije dogodilo te veliki broj tehnoloških novinara, ali i korisnika nije previše zadovoljan s ovim gadgetom i svi se slažu kako Apple Watch nije revolucionaran proizvod, a dio onih koji su ga kupili nakon mjesec-dva pospremili su ga u ladice i više ga ne koriste. Gotovo sve informacije s pametnog sata ljudi ionako vide na iPhoneu (kojeg prosječno otključavaju 80 puta dnevno) tako da nema potrebe da iste stvari gledaju na satu te ovom uređaju nedostaju atraktivne aplikacije koje će privući veći broj korisnika. Ipak, dio tehnoloških novinara podsjeća kako su korisnici imali brojne zamjerke i na prve modele Appleovih najpopularnijih proizvoda te je va kompanija s vremenom riješila te probleme i usavršila ove proizvode koji su prodani u stotinama milijuna komada. Npr. prvi model iPhonea nije imao podršku za 3G niti opcije poput 'copy-paste', dok prvi model iPada nije imao kamere itd.

Dio problema s prvim modelom smartwatcha, Apple bi trebao riješiti u drugoj generaciji – službenih informacija nema, dok glasine govori kako bi ga Apple mogao predstaviti već u lipnju ili u rujnu na konferenciji na kojoj bi trebao predstaviti iPhone 7 i 7 Plus. Novi sat trebao bi donijeti bolji i snažniji hardver, izdržljiviju bateriju i bit će tanji, a Apple navodno priprema i model s kojim će se moći koristiti SIM kartica i na taj način povezivati s internetom, bez ikakve potrebe za povezivanjem s iPhoneom.

Također, iz Applea su nedavno obavijestili programere kako će u budućnosti prihvaćati samo nativne aplikacije za Apple Watch, odnosno aplikacije koje će se moći koristiti bez iPhonea. Ova promjena trebala bi omogućiti brži rad sata, odnosno aplikacija na njemu, a trebala bi utjecati i na dulji rad baterije, što će pozdraviti svi vlasnici ovog uređaja.  

Izvor: Fortune

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti