Godina Kineza: Huawei i Xiaomi sljedeće godine očekuju rast od 20 posto na mobilnom tržištu

Huaweijev cilj je postati najveća mobilna kompanija na svijetu, dok bi Xiaomi u budućnosti mogao napasti Apple i treće mjesto na globalnom tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2018. / 07:50

Huawei (Foto: Huawei) (Foto: Huawei)

Globalno tržište pametnih telefona je zasićeno – nema više velikog rasta ni na velikim tržištima, ni na tržištima u razvoju. Takva situacija odrazila se i na kompanije koje su godinama imale duopol na tržištu pametnih telefona – udio Samsunga na tržištu je u padu, a nema niti očekivane velike potražnje za novim modelima Appleovih telefona.

No sličnih problema nemaju dvije najveće kineske mobilne kompanije Huawei i Xiaomi iza kojih je odlična godina, a čini se kako ono najbolje tek dolazi. Huawei je ove godine uspio prestići Apple i zauzeti drugo mjesto na globalnom mobilnom tržištu, čime je ostvario jedan dio planova najavljenih još ranije, a za koje su mnogi mislili da su preambiciozni – pogotovo s obzirom na to s kakvim se problemima suočavaju u SAD-u.

Slična je stvar i s Xiaomijem koji sutra otvara svoju prvu trgovinu u Hrvatskoj – nakon turbulentnih godina s usponima i padovima, u 2018. ostvarili su veliki porast prodaje i udjela na globalnom tržištu i na tome ne misle stati.

Usprkos ne tako sjajnim prognozama za svjetsko tržište pametnih telefona, u Huaweiju i Xiaomiju očekuju veliki porast isporuka tijekom sljedeće godine i spominje se porast od čak 20 posto. Iz Huaweija su se pohvalili kako će ove godine isporučiti više od 200 milijuna smartphonea, dok je plan Xiaomija za sljedeću godinu isporučiti 150 milijuna pametnih telefona.

Uz takav (planirani) rast Xiaomija, u budućnosti je čak ugroženo i Appleovo treće mjesto na globalnom tržištu smartphonea, što se do nedavno činilo nemogućim.

Zanimljivo, dok Huawei i Xiaomi grabe velikim koracima naprijed, planovi za sljedeću godinu OPPO-a i Viva, kineskih kompanija koje drže peto i šesto mjesto na tržištu nisu tako optimistični te oni ne očekuju neki osjetan rast u 2019.

Izvor: PocketNow
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti