Gong podnio zahtjev za zaštitu građana od neovlaštenog dijeljenja osobnih podataka na internetu

Iako su pojedine organizacije svoje žalbe nacionalnim tijelima uputile još 2018. i 2019., nema saznanja o bilo kakvoj značajnoj suradnji ili zajedničkim operacijama između nacionalnih tijela i krovne EU institucije za zaštitu osobnih podataka.

Hina | 10.12.2020. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Udruga Gong uputila je u četvrtak zahtjev Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) za zaštitu građana od dijeljenja njihovih osobnih podataka putem interneta (AdTech), čime se pridružila paneuropskoj inicijativi za suzbijanje prakse koja, tvrde, krši pravo na privatnost.

Pravo na privatnost temeljno je ljudsko pravo, zbog čega je Gong danas Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) uputio zahtjev za zaštitu građana od dijeljenja njihovih osobnih podataka putem interneta (AdTech), a koje se u industriji naziva nadmetanjem u stvarnom vremenu, stoji u priopćenju Gong-a.

Licitiranje u stvarnom vremenu događa se bez našeg svjesnog pristanka, bez ikakve mogućnosti da ograničimo ili odbijemo dijeljenje naših podataka ili na bilo koji način djelujemo protiv toga. Ne postoje tehničke mjere koje sprječavaju primatelja podataka da, kombinirajući ih s drugim podacima, stvara profile ili da ih proda trećoj strani, upozoravaju.

Upućivanjem zahtjeva AZOP-u Gong se pridružio organizacijama iz još 20 drugih zemalja EU koje su iste zahtjeve/prijave uputile svojim nacionalnim tijelima za provedbu Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Akciju koordinira konzorcij koji čine Europska unija za građanske slobode (Liberties), Grupa za otvorena prava (ORG) i Zaklada Panoptykon, a cilj je potaknuti nacionalna tijela podataka da zajedno s nacionalnim tijelima drugih članica EU razmotre pitanje licitiranja u stvarnom vremenu i pridruže se istrazi koju već vode tijela u Irskoj i u Belgiji.

Sustavi licitiranja u stvarnom vremenu uključuju dijeljenje osjetljivih podataka osobe bez njezinog pristanka sa stotinama, ako ne i tisućama tvrtki na mreži koje licitiraju za oglasni prostor što će se u realnom vremenu pojaviti pred očima te osobe. Ovi podaci mogu uključivati povijest pregledavanja internetskih stranica, ali i podatke o seksualnim sklonostima ili nedavnoj lokaciji osobe.

Iako su pojedine organizacije svoje žalbe nacionalnim tijelima uputile još 2018. i 2019., konzorcij nema saznanja o bilo kakvoj značajnoj suradnji ili zajedničkim operacijama između nacionalnih tijela i krovne EU institucije za zaštitu osobnih podataka.

To sugerira da se mehanizmi suradnje i dosljednosti predviđeni GDPR-om tek trebaju u potpunosti provesti, ističu iz Gong-a.

Ovdje je neophodna zajednička istraga, jer nadmetanje u stvarnom vremenu funkcionira na jednak način preko granica i proizvodi iste negativne učinke u svim državama članicama EU-a, smatraju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti