Iz Googlea su na službenom blogu objavili kako će uvesti dodatni sloj zaštite za korisnike Gmaila koji bi trebao spriječiti da neželjene osobe mijenjaju neke postavke, prosljeđuju vaše mailove na svoje adrese itd. U takvim slučajevima, odnosno kako su to nazvali u Googleu, pri poduzimanju "sumnjivih akcija", Google će od korisnika tražiti da verificiraju svoj identitet, odnosno da potvrde da su te promjene napravili upravo oni.

Rad s mišem na računalu Google uvodi promjene u Gmail, nismo sigurni da će se to svidjeti korisnicima

Pri tome su guglovci kao te sumnjive akcije izdvojili tri slučaja. Prvi se odnosi na filtre koje možete namjestiti unutar postavki Gmaila. U budućnosti će tako prilikom stvaranja novog filtra, uvoza ili promjene postojećih filtara Google od korisnika zatražiti verifikaciju identiteta.

Drugi slučaj odnosi se na prosljeđivanje mailova, odnosno kada se postavi nova adresa za prosljeđivanje dolaznih mailova s Gmaila, Googleov će sustav reagirati i također zatražiti potvrdu identiteta kako se ne bi dogodilo da netko, bez znanja vlasnika maila, namjesti prosljeđivanje na svoju adresu i time dobije pristup privatnom dopisivanju korisnika.

Treći slučaj vezan je uz pristup IMAP-u, odnosno prilikom omogućavanja statusa IMAP-a.

Obavijest Googlea (Foto: Google)

Sve se spomenute opcije nalaze u postavkama Gmaila kojima možete pristupiti klikom na kotačić u gornjem desnom kutu te, kada se s desne strane otvore opcije, tu treba kliknuti na "Pregled svih postavki".

Prilikom promjene spomenutih opcija unutar Gmaila Google će vam poslati obavijest s kojom ćete morati potvrditi da ste vi unijeli te promjene, a ako odgovorite da vi niste unijeli promjene ili ne odgovorite na obavijest, Google će vam poslati kritično sigurnosno upozorenje.

Google Je li i vaš profil ugrožen? Google uskoro počinje brisati račune, uključujući Gmail i fotografije

S obzirom na to da mnogi danas koriste Gmail za privatno, ali i poslovno dopisivanje te da Googleov servis za mailove krije brojne tajne i razgovore koji trebaju ostati privatni, jasno je da su nove opcije iznimno korisne i dodatno povećavaju sigurnost korisnika i njihova maila.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju