Google bi ovaj tjedan mogao ući u povijest kao još jedan bilijunaš

Tržišna vrijednost Alphabeta, Googleove krovne kompanije, dosegla je 993 milijarde dolara i već danas mogla bi premašiti bilijun.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.01.2020. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Usprkos problemima koji ih u posljednje vrijeme sve češće okružuju, rast Googlea, odnosno njegove krovne kompanije Alphabet je nezadrživ. Regulatorna tijela u Europskoj uniji i SAD-u konstantno provode istrage zbog monopolističkog ponašanja kompanije te su u posljednje dvije godine samo u EU-u platili kazne veće od 8 milijardi eura. Također, sve se češće govori o krizi povjerenja i kulture u kompaniji koja se više ne nalazi na popisu top 10 najpoželjnijih poslodavaca u SAD-u, kao i o razočaranim zaposlenicima koji napuštaju kompaniju.

Slika nije dostupna Tržišna vrijednost pet najvećih tehnoloških kompanija iznosi gotovo 5 bilijuna dolara

No ako gledamo stanje na burzi, situacija za Alphabet nikada nije bila bolja. Prilikom jučerašnjeg zatvaranja burze cijena dionice iznosila je nešto više od 1440 dolara, dok je tržišna vrijednost kompanije dosegla 993 milijarde dolara. Dakle, Alphabetu nedostaje još sedam milijuna dolara do prelaska magične granice od bilijun dolara.

Dosad su samo tri kompanije u povijesti prešle tu granicu, a Alphabet će možda već danas postati četvrta kompanija. Prvi je tu granicu probio Apple tijekom ljeta 2018. godine, a nakon razdoblja uspona i padova, Cookova kompanija danas je teška gotovo 1,4 bilijuna dolara. Microsoft, na čelu s izvršnim direktorom Satyom Nadellom, u velikom je naletu posljednjih godina te njegova tržišna vrijednost danas iznosi 1,25 bilijuna dolara.

Sundar Pichai (Foto: AFP) Odljev mozgova iz "velike zle korporacije": Google je postao neprepoznatljiv

Još jedna velika tehnološka kompanija probila je granicu od bilijun dolara – Bezosov Amazon, no trenutačno je njezina tržišna vrijednost ispod te granice i iznosi nešto manje od 940 milijuna dolara. Ako se pozitivni trendovi na tržištu nastave, uskoro bismo mogli imati ne samo tri već i četiri bilijunaša, a s obzirom na to da su Apple i Microsoft u velikoj uzlaznoj putanji, možda nismo toliko daleko od prve kompanije čija bi tržišna vrijednost mogla premašiti i nevjerojatna dva bilijuna dolara.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti