Tržišna vrijednost pet najvećih tehnoloških kompanija iznosi gotovo 5 bilijuna dolara

Prošlu godinu dvije kompanije završile su s tržišnom vrijednosti većom od bilijun dolara, dok je vrijednost pet najvećih tehnoloških kompanija dosegla 4,93 bilijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.01.2020. / 13:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iza najvećih tehnoloških kompanija odlična je godina u kojoj je zabilježen veliki porast cijene dionica i njihove tržišne vrijednosti, a dvije kompanije u 2020. godinu ušle su s tržišnom vrijednosti većom od bilijun dolara. Apple je tako zaključio godinu uz vrijednost od čak 1,3 bilijuna dolara, dok je druga najvrjednija kompanija na svijetu Microsoft, koji je težak 1,2 bilijuna dolara.

Jeff Bezos (Foto: AFP) Nakon Applea, još jedan internetski div prešao magični bilijun

Rast ostvaren prošle godine zaista je fantastičan, što naročito možemo reći za Apple, čija je vrijednost tijekom 2019. porasla 86 posto, dok je dionica Microsofta porasla 55 posto. I ostale tri tehnološke kompanije iz velike petorke (Amazon, Apple, Google, Facebook i Microsoft) ostvarile su veliki rast. Dionica Facebooka ostvarila je veći porast i od dionice Microsofta (57 posto), Alphabet je porastao za 29, a Amazon za 23 posto u 2019. godini.

Ukupna tržišna vrijednost tih pet najvećih tehnoloških kompanija na kraju 2019 godine iznosila je nevjerojatnih gotovo pet bilijuna dolara (oko 4,93 bilijuna dolara). Osim njih, značajan porast cijene dionica ostvarile su i druge velike i poznate IT kompanije. Adobe je godinu završio u plusu od gotovo 50 posto, dionica Intela porasla je 28 posto, Saleforcea 19 posto, dok je Oracle ostvario porast od 17 posto u 2019. godini.

Bezos i robotski pas (Foto: Twitter) Bogatstvo će se povećavati i dalje! Dobre vijesti za Jeffa Bezosa

Naravno, nisu svi zadovoljni prošlom godinom – npr. nakon izlaska na burzu Lyfta i Ubera situacija se nije razvijala kako su to šefovi kompanije i investitori željeli te će biti zanimljivo pratiti kako će te dvije kompanije poslovati tijekom 2020. i hoće li se uspjeti stabilizirati. Također, bit će zanimljivo pratiti i situaciju s pet najvećih IT kompanija jer ako se veliki rast nastavi i dalje, ove ili sljedeće godine mogli bismo imati kompaniju čija tržišna vrijednost premašuje dva bilijuna dolara.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti