Bogatstvo će se povećavati i dalje! Dobre vijesti za Jeffa Bezosa

Analitičari vjeruju da će tržišna vrijednost Amazona tijekom sljedeće dvije godine doseći nevjerojatnih 1,5 bilijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.05.2019. / 14:41

Bezos i robotski pas (Foto: Twitter) (Foto: Twitter)

Trenutačna cijena dionica Amazona iznosi više od 1800 dolara te je tržišna vrijednost kompanije nešto manja od 900 milijardi dolara. Prošle godine ta je vrijednost prvi put premašila cifru od bilijun dolara, čime je Amazon ušao u povijest kao druga kompanija u povijesti (nakon Applea) čija je tržišna vrijednost premašila bilijun dolara. Od tada, kako to obično biva na burzi, cijena dionice raste i pada i teško je predvidjeti kako će se kretati u budućnosti, no ako je vjerovati tržišnim analitičarima Piper Jaffraya, cijena će samo rasti te se danas itekako isplati uložiti novac u kompaniju Jeffa Bezosa.

Amazonovo skladište (Foto: AFP) Roboti ih nadziru i otpuštaju: Zaposlenike koji rade za najbogatijeg čovjeka na svijetu tretira se poput robota

U posljednje dvije godine cijena dionice Amazona skočila je za čak 86 posto, dok je ove godine u plusu oko dvadeset posto. Tijekom sljedećih godinu dana, predviđaju analitičari Piper Jaffraya, rast će se nastaviti i dalje i doseći će vrijednost od 2225 dolara, a takve pozitivne trendove očekuju i nakon toga. U roku od oko dvije godine, cijena dionica mogla bi doseći čak 3 tisuće dolara, dok bi tržišna vrijednost kompanije iznosila oko 1,5 bilijuna dolara. Uz takav rast Amazon bi mogao biti najvrjednija kompanija na svijetu, iako bi za tako nešto trebalo pitati i Microsoft (čija se vrijednost ponovno približava bilijunu) i Apple, no naravno, tijekom dvije godine svašta se pozitivno i negativno može dogoditi, što može utjecati na veliki pad i rast cijena dionica. Dovoljno je samo vidjeti trenutačnu situaciju s Huaweijem – samo jedna odluka utjecala je na brojne kompanije i pad cijena dionica zbog nesigurnosti u vezi s budućnosti odnosa Kine i SAD-a, tj. tehnološkog i mobilnog tržišta.

Jeff Bezos (Foto: Getty) Amazon će znati kako se osjećate: Bezosova narukvica prepoznavat će ljudske emocije

Posebno je zanimljivo što bi Amazon vrijednost od 1,5 bilijuna dolara mogao ostvariti bez nekih posebnih investicija, kupovina drugih kompanija ili promjena u poslovanju – jednostavno, ako nastave raditi tempom kakav sada imaju, cijena dionice trebala bi samo rasti. Najsretniji s takvim ishodom zasigurno će biti osnivač i najveći dioničar kompanije Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, čije će se bogatstvo nastaviti povećavati i u budućnosti.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti