Google će svoj program za videokonferencije učiniti besplatnim za sve

Za sudjelovanje u videokonferenciji na Meetu bit će vam potreban Gmail račun.

Martina Čizmić | 29.04.2020. / 13:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je objavio kako će njihovo rješenje za videokonferencije, Google Meet, od danas postati besplatan i tako dostupan svima. Radi se o rješenju koje je Google razvijao godinama i koje je dosad bilo dostupno samo pretplatnicima, odnosno poslovnim i obrazovnim korisnicima G Suita.

Kako su poručili iz Googlea, Meet će postati dostupan postupno tijekom sljedećih nekoliko tjedana. Tako će svi s Gmail adresom moći jednostavno zakazati videokonferencije i dijeliti zaslon, komunicirati porukama u stvarnom vremenu i dizajnirati ekran koji se prilagođava preferencijama korisnika, uključujući prošireni prikaz sudionika videokonferencije.

Iz Googlea pojašnjavaju kako nisu željeli omogućiti anonimnim korisnicima pristup usluzi kako bi pozivi bili sigurniji. Također, svi su pozivi enkriptirani, a dodatno savjetuju korisnicima da iskoriste sve postavke privatnosti koje im se nude kako bi njihov poziv bio još sigurniji i privatniji. 

Brisanjem granice između poslovnog i privatnog Google Meet osigurava potrebne alate za organiziranje radnog sastanka, pregledni prikaz vaše online rođendanske zabave i sigurnost potrebnu za videopoziv s liječnikom, izjavio je Javier Soltero, potpredsjednik G Suitea te nastavio: Dio smo značajne svjetske promjene koja utječe na komunikaciju u radnom okruženju, školama i onoj od kuće. Ljudi žele poznate i sigurne alate koje mogu koristiti u svim aspektima života.

Za korištenje Meeta osim Gmail računa nisu potrebne nikakve prethodne instalacije programa na računalo. Dovoljno je tek otvoriti Meet u pregledniku i ulogirati se svojim računom. Istovremeno, za korištenje na pametnom telefonu potrebno je preuzeti aplikaciju Meet iz Google Play ili Apple App trgovine. 

Iz Googlea ističu kako su godinama ulagali u stvaranje Meeta, kako bi stvorili sigurno i pouzdano rješenje za videokonferencije kojem vjeruju škole, tvrtke kao i državna tijela diljem svijeta. Zbivanja u posljednjih nekoliko mjeseci ubrzale su nadogradnju najtraženijih značajki kako bi ovo rješenje postalo još korisnije. Neovisno o tome radi li se o bolnicama koje pružaju podršku pacijentima na daljinu putem telekonferencije, bankama koje rade s podnositeljima zahtjeva za kredite, trgovcima koju pružaju podršku kupcima na daljinu ili proizvođačima koji komuniciraju s voditeljem skladišta, tvrtke u različitim industrijama koriste rješenje Meet kako bi na siguran način ostali povezani.

Treba istaknuti kako su, u besplatnoj verziji, videokonferencije ograničene na trajanje od 60 minuta, no iz Googlea ističu kako do kraja rujna neće aktivno provoditi kontrolu tog ograničenja. U prijevodu, ako videokonferencija potraje i malo dulje, neće prekinuti vezu. 

Google Meet - Create-New-Meeting_gb.gif

Od sljedećeg tjedna Google će postupno proširiti dostupnost rješenja Meet sve većem broju ljudi. Iako korisnici možda odmah neće moći zakazati i održati sastanke na meet.google.com, mogu se prijaviti kako bi bili obaviješteni o dostupnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti