Google Doodle posvećen 44. godišnjici slanja poruke iz Areciba u svemir

Google je današnji Doodle posvetio prvom slanju poruke radioteleskopom duboko u svemir. Prije točno 40 godina, znanstvenici sa sveučilišta Cornell iskoristili su tada najveći i najjači svjetski teleskop kako bi ispisali povijest.

B.V. | 16.11.2018. / 09:05

Google Doodle (Foto: Google Doodle) (Foto: Google Doodle)

Na današnji dan prije 44 godine skupina znanstvenika iz opservatorija Arecibo, koji se nalazi usred tropskih šuma Puerto Rica, okupila se kako bi odaslala prvu radioporuku ljudskog roda u svemir, u pokušaju komunikacije s izvanzemaljskom inteligencijom. Google Doodle povodom 44. obljetnice tog događaja odlučio je na današnji dan posvetiti logo animaciju tom povijesnom događaju.

44th Anniversary of the Arecibo Message

Znanstvenici su poslali radioporuku dugačku tri minute, a ona se sastojala od točno 1679 binarnih brojeva (umnožaka dvaju primarnih brojeva) koji su se mogli posložiti u mrežu od 73 reda i 23 stupca. Ta je poruka usmjerena prema skupini zvijezda udaljenoj 25.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Cilj tog radioprijenosa bio je pokazati sposobnosti tad nadograđenog radioteleskopa Aceribo, čiji je disk promjera preko 300 metara u tom trenutku bio najveći i signalom najmoćniji na svijetu. "Bio je to isključivo simboličan događaj", pojasnio je Donald Campbell, profesor astronomije na sveučilištu Cornell, koji je u to vrijeme bio istraživački suradnik u navedenom opservatoriju.

Ipak, dio znanstvenika koji su sudjelovali u slanju te poruke bio je dirnut događajem i do suza.

Samu poruku osmislio je tim znanstvenika sa sveučilišta Cornell, predvođenih profesorom Frankom Drakeom, astronomom i astrofizičarem koji je osmislio i poznatu Drakeovu jednadžbu, odnosno formulu koja je još dugo nakon toga bila citirana kao najbolja procjena za broj planeta na kojima postoji izvanzemaljski život unutar naše galaksije.

"Što bismo mi mogli napraviti da bi bilo spektakularno? Mogli bismo poslati poruku!" riječi su kojima sam Drake opisuje kako je nastala ideja o slanju poruke u svemir.

U pisanju poruke pomogao je u legendarni Carl Sagan, američki astronom, astrobiolog i iznimno uspješan popularizator znanosti. Poruka je složena u kvadratičastu mrežu nula i jedinica kako bi formirala piktograf koji predstavlja fundamentalne činjenice matematike, ljudskog DNK-a, položaja Zemlje u Sunčevu sustavu i fotografije figure čovjeka te teleskopa.

Kao što možete i pretpostaviti, s obzirom na to da radijski valovi putuju brzinom svjetlosti, bit će im potrebno oko 25.000 godina da stignu do svog odredišta, odnosno do područja koje pokriva čak 300.000 zvijezda.

Hoće li ljudska rasa dočekati taj trenutak? Nadajmo se da hoće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti