Google kupovinom DeepMinda ozbiljnije ulazi na područuje umjetne inteligencije

Očigledno neće biti previše promjena kada je u pitanju investicijska ofenziva Googlea, koji je i u prošloj godini kupio daleko najviše tvrtki, a istom politikom nastavlja i ove godine.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 27.01.2014. / 07:40

Google kupovinom DeepMinda ozbiljnije ulazi na područuje umjetne inteligencije

Očigledno neće biti previše promjena kada je u pitanju investicijska ofenziva Googlea, koji je i u prošloj godini kupio daleko najviše tvrtki, a istom politikom nastavlja i ove godine.

Ovoga puta Google je objavio akviziciju londonske startup kompanije DeepMind, koja se bavi razvojem sustava umjetne inteligencije. Prema informacijama koje prenosi Techcrunch cijena koju će Google platiti je preko 500 milijuna američkih dolara, iako neki izvori tvrde kako je riječ o optrilike 400 milijuna dolara, ali na kraju to u tim omjerima i nije toliko presudno.  Važno je napomenuti kako je sve detalje oko ove akvizicije navodno odradio CEO Googlea, Larry Page, što dovoljno govori o namjeri kompanije da dublje „zagazi“ u razvoj i implementaciju umjetne inteligencije u svoje poslovanje.

Analitičari smatraju kako je ovo prvi korak prema žešćoj borbi Googlea s konkurentima koji su već krenuli na polje umjetne inteligencije, tako je Facebook nedavno angažirao profesora Yana LeCunna kako bi vodio laboratorij za umjetnu inteligenciju, IBM sa svojim Watson superračunalom već grabi velikim koracima, Yahoo je pak odradio akviziciju foto startupa LookFloow, koji je također usmjeren na razvoj učenja putem umjetne inteligencije... Google, očigledno, nije ni htio ni mogao ostati po strani kada je u pitanju ovaj, u budućnosti očigledno sve važniji segment IT sektora.

DeepMind radi već tri godine, trenutačno ima 75 zaposlenike, bavi se razvojem novih algoritama i simulacijama učenja, a kakva će točno biti njegova uloga u Google obitelji trenutačno nije poznato, premda mnogi špekuliraju kako će Google, između ostalog, umjetnu inteligenciju pokušati „upariti“ sa vlastitim robotima koje razvija. Zanimljiv je svakako i podatak kako je Google najavio osnivanje odbora za etiku, koji će voditi računa da se tehnologija umjetne inteligencije ne zloupotrebljava... 

Izvor: TC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti