Google na I/O konferenciji otkrio novitete koje donosi Android M

Google je na jučerašnjoj I/O konferenciji najavio novitete upakirane u sljedeću verziju Androida, odnosno Preview M verziji namijenjenu developerima...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 29.05.2015. / 18:01

Google na I/O konferenciji otkrio novitete koje donosi Android M

Google je na jučerašnjoj I/O konferenciji najavio novitete upakirane u sljedeću verziju Androida, odnosno Preview M verzije namijenjene developerima. Jedan od bitnijih noviteta je promjena načina na koji se koriste dozvole za aplikacije, odnosno iste će biti razvrstane u pojedinim kategorijama što bi značilo da će notifikacije od sada pojavljivati tek nakon što aplikacija pokuša pristupiti nekoj usluzi (GPS, kamera...), a ne prilikom preuzimanja u Trgovini Play.

Što se tiče pretrage interneta, stigle su i novosti koje se tiču Googleove Chrome aplikacije pa će vam, kada kliknete na neki link, aplikacija ponuditi hoćete li tu web stranicu otvoriti u Chrome pregledniku ili u samoj aplikaciji. Ova opcija nazvana je "custom tabs", što bi značilo otvoreniju interakciju Googleovog Chrome preglednika u aplikacijama razvijenih od strane developera. 

Google je predstavio i novi sustav upravljanja energijom koji dolazi pod nazivom "Doze", a radi se o softveru koji će na osnovu senzora pokreta zaključiti je li uređaj u dužem mirovanju i ako jest, staviti ga u stanje mirovanja što bi trebalo rezultirati dužom autonomijom baterije. Kao odgovor na Apple Pay, Googleovci su predstavili i svoj Android Pay koji će navodno biti jednostavan za korištenje, siguran i podržavat će velik broj trgovina i banaka, a tu je i plaćanje putem čistača otiska prsta. 

Sve u svemu, možemo reći kako je Google u vrlo kratkom vremenu predstavio hrpu noviteta koji se čine kao kvalitetan odgovor na ponudu konkurentnog Applea ili pak Samsunga. 

Foto: androidcentral
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti