Google na udaru javnosti: Iskorištavanje beskućnika za komercijalne interese iznimno je uznemirujuće

Krivnja, čini se, nije na Googleu, već na kompaniji s kojom surađuju pri usavršavanju tehnologije prepoznavanja lica, a informacije o načinu testiranja uistinu su uznemirujuće.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2019. / 12:00

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Google će uskoro predstaviti novu generaciju pametnog telefona Pixel koji bi, među inim, trebao imati i tehnologiju prepoznavanja lica. Kako bi usavršili tu tehnologiju, Google je unajmio kompaniju koja je trebala snimati ljude, tj. njihova lica te im zauzvrat dati vaučere od 5 dolara. Iako bi takva metoda sama po sebi mogla zvučati kontroverzno, američki mediji objavili su da je kompanija Randstad, koja je za Google odradila taj posao, iskorištavala beskućnike i studente koji često nisu znali da im se snimaju lica, niti su znali da sudjeluju u Googleovu istraživanju.

Prepoznavanje lica, ilustracija Ne želite da vas automatski identificiraju na ulici? Možda će vas interesirati ovo minimalističko rješenje

Također, zaposlenici Randstada prvenstveno su tražili ljude tamnije boje kože (kako bi tehnologija bila što preciznija) – to je zaista bila jedna od uputa Googlea, no čini se da u američkom internetskom gigantu nisu bili svjesni toga da ciljaju prvenstveno beskućnike. Bivši zaposlenik Randstada priznao je kako su ponajviše ciljali beskućnike jer oni vjerojatno neće razgovarati s medijima, a dio njih ionako nije bio svjestan toga o čemu se radi.

Nekim su beskućnicima rekli da ih snimaju za novu selfie igru sličnu Snapchatu te da se samo igraju nekoliko minuta s telefonom, nakon čega će dobiti vaučer od 5 dolara. Nisu im, dakle, rekli da ih se cijelo vrijeme snima i da će se njihovo lice iskoristiti za poboljšanje tehnologije prepoznavanja lica na nadolazećem telefonu.

Nakon što je objavljen izvještaj o načinima na koje je Randstad skupljao podatke i varao beskućnike, reagirali su iz Googlea i obustavili, kako su ga nazvali, "terensko istraživanje". U komentaru za medije iz Googlea su napomenuli kako su dali jasne upute o načinu provođenja istraživanja, s naglaskom na transparentnost, tako da je, čini se, sva krivnja na zaposlenicima Randstada. Detalje koji su objavljeni nazivaju "vrlo uznemirujućima" te u suprotnosti s njihovima uputama.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Korak ispred svih: Plaćanje mobitelom je zastarjelo, u Kini se plaća – pogledom

Osim medijskih natpisa, na Googleovu odluku utjecao je i mail odvjetnice grada Atlante u kojem je program testiran na beskućnicima i u kojem im je poručeno da je "mogućnost da su najranjiviji članovi populacije iskorišteni za komercijalne interese" Googlea iznimno uznemirujući zbog brojnih razloga.

Program testiranja tehnologije prepoznavanja lica prekinut je na neodređeno vrijeme, dok se ne provede istraga, nakon čega bi mogli ponovno pokrenuti program. Slično testiranje prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica na svojim telefonima provodio je i Apple, no iza njihova programa nisu ostali nikakvi "repovi".

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti